Skip to main content
Željko Sertić

VLADA PRESEKLA: Kraj za Prvu iskru i Zastavu

Foto: Tanjug
Ministar privrede Željko Sertić kaže da je država na pragu rešenja za sedam od 17 preduzeća koja imaju zaštitu države do maja sledeće godine.

"Ovu godinu smo počeli sa više od 500 nerešenih preduzeća, a završavamo sa deset. Nadomak smo rešenja za sedam od 17 preduzeća”, kazao je Sertić za RTS.

Prema njegovim rečima, dve od tih fabrika otići će u stečaj – Prva iskra iz Bariča i Zastava grupa. Rešenje je, kako je naveo nađeno za Fabriku auto-maziva iz Kruševca i tri preduzeća iz sastava Prve petoletke koje preuzimaju radnici, dok će do Nove godine biti objavljen javni poziv za Poljoprivredni kombinat Beograd. Kaže da Vlada pokušava da svako radno mesto spasi. 

"Država neće nijednom preduzeću više pomagati, dva problema velika ostaju do maja meseca, a to su RTB Bor i Rasavica rudnici i imamo određene predloge", kaže ministar. 

Dodaje da se nastavljaju pregovori sa kineskom kompanijom oko "Železare Smederevo". 

Železara Smederevo
Foto: Profimedia

"U januru ćemo najverovatnije imati obostrane posete i možemo očekivati realno u februaru mesecu objavu tendera", kaže Sertić. Ističe da zakon o javnim preduzećima neće biti usvojen na vladi do Nove godine. 

"Tim zakonom biće stroža kontrola i moraju se imati standardi i okviri u kojima se radi. Najveća javna predzuća smo u saradnji sa MMF-om uspeli da reformišemo i ostaje sad fiskalna konsolidacina, a sa ovim zakonom ćemo obuhvatiti i javna preduzeća na lokalu", objašnjava Sertić. 

autoput
Foto: Profimedia

Ministar privrede je rekao da Srbija godinu završava sa impresivnim rezultatima na mnogim poljima. 

"Otvorili smo 27 kilometara auto-puta od Vranja do Vladičinog Hana, sledeće nedelje otvaramo 23 kilometara ka Pirotu, počela je izgradnja brze pruge od Beograda ka Budimpešti. Vlada pokazuje koliko su joj svi građani važni", naglasio je Sertić. 

Ministar je dodao i da je smanjena siva ekonomija, da je ove godine ugovoreno oko 18.000 radnih mesta, a da je povećanje investicija u iznosu od 25 odsto. 

Kaže i da je veoma važno da građani imaju stabilno finansiranje javnih servisa. "Polovina ili veći deo finasiranja RTV i RTS-a ići će preko budžeta, a drugi deo kroz taksu od 150 dinara. Mi ćemo tu taksu naplaćivati uz električnu energiju", ističe ministar Sertić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd