fbpx
Skip to main content
Eagle 360

VOZIĆEMO SE NA KUGLAMA: Gudjir predstavio gumu "Eagle 360" koja će zameniti TOČKOVE (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/YouCar
Budućnost vožnje deluje vrlo egzotično.

Za nekoliko decenija može se desiti da umesto na dobro poznatim automobilskim pneumaticima počnemo da vozimo na gumenim loptama! To je ideja koju je predstavio Gudjir ("Goodyear") na regionalnoj prezentaciji održanoj na Brdu kod Kranja, u Sloveniji. Ideja je da pneumatici nazvani Igl 360 ("Eagle-360") pokreću automobil tehnologijom magnetne levitacije, koja se uveliko koristi u Kini, gde ovakvi vozovi dostižu brzinu od 500 kilometara na sat. Pneumatici budućnosti namenjeni su za autonomnu vožnju, a ne bi imali fizičke veze sa automobilom.

- Reč je o naprednoj tehnologiji senzora i gume Igl 360 jedinstvenog loptastog oblika, koji može da se okreće za 360 stepeni, odnosno u svim smerovima - rekao je generalni direktor Centra za inovacije Gudjir u Luksemburgu Karlos Čipoliti.

Pogledajte OVDE kako izgleda novi Fijatov sportski auto koji je prava džepna bomba!

Aktivna tehnologija omogućava pneumatiku da smanji opasnost od klizanja i zadrži siguran smer vožnje u rizičnim uslovima, kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini. Loptasti oblik obezbeđuje bočnu gipkost, što znači da vozilo može da zaobiđe prepreku bez promene smera vožnje. Igl 360 omogućava skretanje u svim smerovima, pa je jednostavnije i lakše parkiranje.

Igl 360
Foto: Youtube printscreen/YouCar

U konceptualni pneumatik ugrađeni su senzori koji beleže stanje na putu, uključujući vremenske uslove i voznu površinu. Zahvaljujući tehnologiji Gudjira za praćenje habanja gazećeg sloja i pritiska u pneumatiku, senzori beleže i poravnavaju habanje pneumatika i time omogućavaju veći broj pređenih kilometara.

Gazeći sloj pneumatika imitira šaru moždane kore, a višesmerni blokovi i kanali doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna kanala dizajneri Gudjira ugledali su se na sunđer koji je u suvom stanju čvršći, a u mokrom mekši. Inovativna tekstura apsorbuje vodu na putu i centrifugalnom silom odvodi je sa gazeće površine, čime smanjuje opasnost od akvaplaninga i obezbeđuje optimalne vozne karakteristike.

Pogledajte OVDE kako i žene umeju da budu bahati vozači - ove Ruskinje su baš preterale.

Iako je ideja zanimljiva, praktična primena veoma je daleko jer je potrebno stvoriti izuzetno veliku količinu struje i osmisliti celokupan sistem kontrole. Ipak, ništa nije nemoguće... Gudjir je razvio specijalne algoritme za kontrolu trakcije i bolje prianjanje, piše dnevni list "Kurir".

Pogledajte OVDE auto koji je velika atrakcija u Beogradu!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd