fbpx
Skip to main content
Protest protiv Roma

Vozila za 20 gradova i opština za bolju inkluziju Roma

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Dvadeset opština i gradova u Srbiji dobiće vozila kao podršku za rad Mobilnim timovima za inkluziju Roma, a reč je o projektu koji finasira Evropska unija i sprovodi OEBS u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, tim povodom će sutra, u Palati Srbija, biti održana i svečanost koju organizuju projekat "Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma", Delegacija EU u Srbiji, Misija OEBS-a i vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Ceremoniji će prisustvovati predstavnici 20 pilot opština i gradova, koordinatori za romska pitanja u lokalnim upravama, predstavnici Delegacije EU, Misije OEBS-a, kancelarija za ljudska i manjinska prava i za evropske integracije i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva. 

Na skupu će se obratiti ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard, šef Delegacije EU Majkl Devenport, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović. Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, koji finansira EU i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, a koji obezbeđuje podršku institucijama Srbije u poboljšanju položaja Roma u više oblasti.

U te oblasti spadaju pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova. Mobilni timovi za inkluziju Roma uspostavljeni su u 20 pilot gradova i opština kako bi se unapredila integracija Roma, a projekat se sprovodi u saradnji sa srpskim institucijama i lokalnim samoupravama. Sa ciljem jačanja saradnje među institucijama, mobilne timove čine koordinator za romska pitanja u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, zdravstvena medijatorka, predstavnik Centra za socijalni rad, predstavnik nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i pedagoški asistent.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd