fbpx
Skip to main content
vrsnjacko nasilje

NEKI NOVI, OKRUTNI KLINCI: Ko je kriv što su nam deca sve nasilnija?

Foto: Profimedia
Sledeća generacija dece biće još okrutnija, još bezosećajnija, sa još manjom empatijom nego ove sada, tvrdi kriminolog Zlatko Nikolić, a objašnjava i zbog čega će biti tako.

Dve vrste nasilnog ponašanja

zlatko nikolic
YouTube PrintScreen RTS

"Postoji devijantno i delikventno ponašanje. Devijant je od 3. do 7. godine, tj. do 14 god zato što je krivično neodgovoran ne možete mu ništa", kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Vršnjačko nasilje postaje sve veći problem, kako fizičko, tako i psihičko. Situacija se toliko otrgla kontroli da imamo slučajeve da dete u osnovnoj školi nosi sa sobom nož sa namerom da nekog povredi.

Zašto akcija protiv vršnjačkog nasilja?

Drug nije meta logo
.

Svaki roditelj će vam reći da ne postoji ništa vrednije od sopstvenog deteta. Čuvamo ga kao oči u glavi, odvajamo od usta zbog njega, odgajamo ga da postane čovek. A onda ga pošaljemo u školu i tamo ga nečije tuđe dete zlostavlja. Najgore od svega je što najčešće mi to poslednji saznamo. Naš dečak ili devojčica dolaze iz škole uplašeni i bezvoljni, bez džeparca i sa masnicama.

Hajde da sprečimo da se deca međusobno maltretiraju, da shvate da nasilje nikad nije rešenje i da se ne dele na žrtve i nasilnike. Portal SrbijaDanas.com je pokrenuo akciju za prevenciju vršnjačkog nasilja, jer ono itekako postoji i treba pričati o njemu, pre nego što tragični slučajevi počnu da ispunjavaju novinske stupce. Naučimo decu da poštuju druge, jer sva ta deca će sutra biti ljudi. Kakvi – to zavisi od nas.

Redakcija SrbijaDanas.com

Kriminolog Zlatko Nikolić tvrdi da je problem u tome što nema kazne za one koji čine nasilje.

"Dete je nevaspitano, nije kažnjavano za svoju agresivnost prema sestrama, braći, roditeljima, u školama takođe nije kažnjavano jer je to zabranjeno. Ovi kvazi humanisti su zabranili i roditeljima i nastavnicima čak i mrki pogled, a u psihologiji svi eksperimenti su pokazali da bez kažnjavanja i nagrađivanja nema učenja" kaže Nikolić za SrbijaDanas.com.

Ukoliko dete ne zna da to što je uradilo boli, onda ne može da ostvari empatiju, ne može da saoseća, a to je osnova za ono što kasnije nazivamo moral. Dakle, kako nam objašnjava Nikolić, onaj ko ne saoseća sa drugima ne može biti moralan.

 

KAKO PREPOZNATI PSIHOPATU?

Nikolić kaže da se psihopate prepoznaju veoma rano, u periodu između treće i pete godine.

"Psihopate se karakterišu pre svega time da ponavljaju greške, drugo da nemaju empatiju za bilo koga i treće ono što nauče da treba da rade - oni to rade kada hoće. Oni ne osećaju ni strah od toga šta će da kaže socijalna sredina i na kraju završavaju tako što namerno provociraju socijalnu sredinu kako bi ona bila protiv njih kako bi psihopate opravdale sopstveno ponašanje: Kao ne bi mi, ali nas oni mrze. To imate i u školi“, navodi kriminolog.

To su deca koja maltretiraju životinje, raskomadaju žabe, piliće, mačiće, kučiće. Oni ne shvataju to što neko cvili, vrišti, bilo da je kuče ili mače, da to boli, jer oni nisu osetili bol, nisu naučili.

 

SLEDEĆA GENERACIJA BIĆE JOŠ OKRUTNIJA

"A ko ih uči? Pa roditelji. Pošto smo zabranili kaznu, zaboga, čak smo i u građanskom zakoniku upisali tu novu pedagogiju eto imamo ovo što imamo i imaćemo još više" rekao je za naš sajt Nikolić koji upozorava da će sledeća generacija biti još okrutnija, još bezosećajnija, sa još manjom empatijom nego ove sada.

Dodaje da postoji velika opasnost da onaj ko je bio nasilnik u školi u budućnosti postati kriminalac, silovatelj ili ubica.

"Zašto bi se on menjao kad ne zna, on ne oseća. Nasilnik jedino oseća kaznu sad i odmah ali naše pravosuđe, naš vrednosni sistem nikada se nije karakterisao time sad i odmah“, ocenio je Nikolić.

SOS telefon
SD

Pridruži se akciji! 

vršnjačko nasilje
,

Šeruj dalje!

#DrugNijeMeta           #StopVršnjačkomNasilju

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
MILICA I.'s picture

MILICA I.

Velika podrska ovoj akciji !!!! Nikada nikoga nisam pomnije slusala od gospodina Zlatka Nikolica. Toliko mudar,realan i savrseno obavesten o stvarnoj situaciji u drustvu i svetu koji nas okruzuje

10 | 0
Senka Jankovic 's picture

Senka Jankovic

Nikolic je u pravu, osim u ovome. Ako za zabranjene kazne misli na fizicke, srlja. U naprednim zemljama je dokazano da su stetne i kontraproduktivne. Deca se kazne konzekventno, oduzimanjem privilegija. Ovi znakovi psihopate delimicno su slicne ADHD-dijagnozama. Niti je psiholog da tvrdi da ne osecaju bol, samo tudju ne osecaju. I nadam se da time ne misli da batine mogu da lece psihopatiju.

1 | 3

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd