fbpx
Skip to main content
Skupština

VUČIĆ: Bankrotirali bismo bez ovih mera!

Foto: Tanjug
U Skupštini Srbije počela je rasprava o setu ekonomskih zakona, Zakona o rebalansu budžeta i zakonima kojima se reguliše smanjenje plata i penzija. Na početku zasedanja poslanicima se obratio ministar finansija Dušan Vujović koji je obrazložio predložene zakone.

Obični građani ne moraju da znaju kakvo je stanje našeg državnog budžeta, ali mi moramo da ih obavestimo. Mi imamo izraženiju makroekonomsku stabilnost nego što smo je imali u novijoj srpskoj istoriji, imamo devizne rezervne 10-11 milijardi, i kurs stabilniji nego ikad. Imamo čak negativnu inflaciju. Po prvi put u savremenoj istoriji, ne samo da nemamo povećanje broja nezaposlenih, već imamo i pad tog broja. Postoji 46.588 lica koja su novozaposlena.

Dok nismo priznavali da imamo probleme, nismo morali ni da ih rešavamo. I mi smo mogli da pričamo da je sve divno i da stignemo do bankrotstva do 2017. godine.

Pre nego što sam doneo odluku kakve ćemo reforme sprovesti, plašim se da smo ličili na veliki kazan u kome smo se krčkali i kuvali, a svi su govorili da je sve u redu i da ne brinemo. Ova Vlada se ukrcala u Titanik, koji je na pola potopljen. Dve stvari ne možete da nam zamerite: da smo lagali narod, i da se nismo držali onoga što smo obećali.

Skupština
Foto: Tanjug

Godinu dana se bavimo ovim poslom zajedno sa MMF-om, sa Svetskom bankom, sa svim stručnjacima, a naš jedini cilj je da zaustavimo rast javnog duga, a da istovremeno, pre svega, oni koji su najsiromašniji, koji to najmanje mogu da izdrže, da ne budu pogođeni.

Bilo je obećanja da se nećemo ponašati poput Tolstojevih junaka, koji su obećali da će promeniti svet, a samo sebe nisu uspeli da promene. Istine radi, 61 procent penzionera ni na koji način neće osetiti ove promene.

Veći deo iz javnog sektora i penzionera uopšte neće osetiti mere uštede, što se prećutkuje u medijima. 

Po prvi put nam akcize na cigarete rastu, u avgustu, septembru i oktobru, zahvaljujući borbi protiv šverca duvana.

On je, obrazlažući rebalans kazao da se prvi put u savremenoj istoriji dešava da Vlada priznaje u kakvoj se situaciji država nalazi i predlaže kako da se iz krize izađe.

- Ove mere sam najavio pre više od mesec dana ne krijući namere i cilj. Stanje javnih finansija je takvo da moramo nešto da promenimo. Znam da građani to ne moraju da znaju, ali mi moramo da ih obavestimo - kaže Vučić.

VUJOVIĆ: Moramo da zatvorimo rupe

Dušan Vujović
Foto: Tanjug

Ministar finansija Dušan Vujović je povodom predloženih mera poručio da bi građani smanjenje zarada trebalo da shvate kao investiciju.

Međutim, čak i uz tu "žrtvu", rebalans budžeta za 2014. koji je Skupština Srbije objavila na svom sajtu, pokazao je da će minus u državnoj državnoj ove godine biti za oko 42 milijarde dinara veći nego što je planirano.

Omanuli su, kako se pokazalo, i poreski i prihodi od akciza i to prvi za oko 43 milijarde, a drugi za 6,4 milijarde dinara.

Subvencije, čije se smanjivanje i ukidanje najavljuje, u rebalansu su veće za 13 milijardi nego što je početkom godine planirano, a i davanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) rebalansom su uvećana za 14 milijardi dinara.

Nadležno ministarstvo je iznelo računicu da će do 2017. smanjivanjem plata uštedeti oko 60 milijardi dinara, dok ušteda po osnovu manjih penzija nije navedena.

Za sada su, kako je rečeno, od smanjivanja zarada pošteđeni samo oni koji mesečno prihoduju do 25.000 dinara.

Plate iznad tog iznosa biće, po usvajanju rebalansa, smanjivane za 10 odsto linearno, dok će penzije izmedju 25.000 i 40.000 dinara biti smanjivane po graničnoj stopi od 22 odsto, a one iznad 40.000 po stopi od 25 odsto.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd