fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ: Javnost će znati sastav vlade tri dana pre formiranja

Foto: Tanjug/Tanja Valić
Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vlada biti formirana "kad bude imao vladu", a da će to svakako biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF.

- Formiraćemo vladu kad budem mogao da formiram vladu, u skladu sa zakonom - rekao je Vučić novinarima u Beogradu, a na pitanje da li će to biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF, odgovorio:

- Daleko je 17. avgust. 

VUČIĆ SA ČLANOVIMA AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Važno je da u Srbiju dođe što više investitora

Upitan šta koči formiranje vlade, Vučić je odgovorio pitanjem "vidite šta se događa u svetu", a o eventualnom ulasku LDP o vladu, poručio: 

- Nemam šta da vam kažem na to. Kad budem imao vladu saznaćete - rekao je Vučić.

To, kako je objasnio, znači da će sastav vlade javnost znati tri dana pre njenog formiranja, jer tada ima obavezu da svoj predlog obrazlaži skupštini. 

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Fokus reformi na obrazovanju i zdravstvu

Vučić je izjavio da će fokus reformi nove vlade biti premešten na reformu obrazovanja i zdravstva.

Vučić je, na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora u Sbiji (AmCham), objasnio da je potrebno naučiti mlade da rade više.

Prema njegovim rečima, Srbija će sa Svetskom bankom imati program za pobljšanje nivoa u stepena obrazovanja male dece, promenom načina pohađanja školica i obdaništa.

VUČIĆ O SREBRENICI: Prihvatam da smo višak! Oni su kod nas uvek dobrodošli

Kako je dodao u prvom delu biće uloženo 50 miliona, dok će u drugom delu da se radi na promeni sistema.

- To će biti najbolniji deo reformi, i zato već godinu dana posmatram šta se zbiva u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji. Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje, da učimo decu od 14 do 19 godina da rade i da istovremeno napravimo kopču između sistema obrazovanja i ekonomije - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kako je primetio, kod nas se u školama strani jezik uči 11 godina i "onda izađu iz škole i ne znaju ništa", a u Švajcarskoj, Nemačkoj... talentovani nauče jezik za šest meseci, oni prosečni za dve godine. 

Od sledeće godine novac za dualno obrazovanje

Od sledeće godine, kako je najavio premijer, izdvajaće se novac za dualno obrazovanje.

Kao primer lošeg sistema obrazovanja Vučić je naveo svoj slučaj, jer, kako je primetio, kao najbolji student fakulteta nije znao kako se u praksi treba ponašati u sudnici, niti koje su procedure...

- Moramo znanje povezati s ekonomijom - poručio je premijer, dodajući da zna da će zbog namere da menja stvari trpeti najžešće kritike i napade, jer, kaže, zna takođe da u niko u ovoj zemlji neće ništa sustinski da menja.

VUČIĆ I ŠERMAN: Svetska banka pohvalila reforme srpske vlade!

Ali, dodao je, spreman je da se sukobi sa svima da bismo uveli efikasno obrazovanje i da bi mladi izlazili iz škole sa znanjem, ali i potrebnim veštinama. 

- Ne treba da nas interesuje pravljenje diploma, već sticanje znanja i veština. Imamo zakone koji omogućavaju takve stvari. Uključićemo i kompanije u to, a mi ćemo kao zemlja da dajemo subvencije za to - rekao je Vučić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd