fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ: Najvažnije je obezbediti sigurno snabdevanje energentima

Foto: Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je važno da obezbedi energetsku sigurnost zemlje kako bi građani mogli da računaju na sigurno snabdevanje energentima.

On je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa evropskim komesarom za energetiku Marošom Šefčovičem, rekao da je za Srbiju najvažnije pitanje obezbeđivanje gasnog snabdevanja u narednom periodu, do 2019. godine.

Vučić je istakao da je neophodna diversifikacija snabdevanja gasom, ukazujući da, kad postoji više mogućnosti za snabdevanje, to može da smanji cenu tog energenta.

S tim u vezi premijer je kazao da je Srbija spremna da pored ruskog i azerbejdžanskog gasa, uz podršku EU, bude povezana i sa snabdevanjem iz arapskih zemalja.

Aleksandar Vučić i Maroš Ševčović
Foto: Tanjug

On je rekao da će snabdevanje gasom biti korisno i zbog otvaranja energetskog terminala u Grčkoj.

Vučić se zahvalio Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Beogradu za sve što su za Srbiju učinili i u tom kontekstu podvukao obezbeđivanje filtera za Termo elektranu Nikola Tesla, koji bi trebalo da obezbede čistiji vazduh.

Premijer je rekao da će to pomoći da se ostvari cilj, a to je smanjivanje emisije štetnih gasova za 9,8 odsto do 2030. godine.

"Očekujemo da će sutra na sednici Vlade to i da se usvoji", naveo je Vučić i dodao da su čištiji vazduh i smanjenje emisije štetnog gasa, stvari o kojima se u vladi raspravljalo.

"Nisam stručnjak za ekologiju, ali ćemo odraditi svoj deo posla u oblasti zaštite životne sredine", poručio je premijer i dodao da je glavna tema razgovora bila energetika, jer je zainteresovan da dovede gas u Srbiju.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
22 Beograd