Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ: Nemojte da pridike o NATO drže oni koji su potpisali sporazum

Foto: Tanjug
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO, te da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o sporazumu sa NATO, nakon dogovora o zajedničkom izlasku na izbore sa PUPS-om, poručio: 

"Nemojte da mi držite patriotske pridike vi koji ste doneli loše sporazume. Mi smo ih ispravili i napravili pravu saradnju kakvu nezavisna i suverena država može, sme i treba da pravi". 

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom. 

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike stranih oružanih snaga i prvi put Republika Srbija obezbeđuje sebi prava koja je pre mnogo godina Alijansa dala svojim članicama.

On je objasnio da pripadnici Vojske Srbije po tom sporazumu kad ide u misije na Kipar ili Liban neće plaćati dažbine već prolaze isto tako kao i drugi kod nas, objasnio je Vučić dodajući da je to sve ono što nismo imali a danas imamo.

VUČIĆ: Sutra predlog za novog ministra odbrane

- Ovaj sporazum, prema onome što smo usvojili, ne primenjuje se automatski, ne omogućava nekontrolisani ulazak, prolazak i boravak, nego za svaki konkretan slučaj - dodao je i primetio da time valjda treba da se dičimo, a ne da obmanjujemo i pogrešno informišemo narod, kako to, rekao je, čine neki. 

DSS Sanda Rašković Ivić i Dveri Boško Obradović
Foto: Tanjug

Vučić je novinarima pokazao sporazum između Vlade Srbije i SAD, koji je 2006. godine potpisao tadašnji predsednik Republike Boris Tadić, a o čemu je odluku donela vlada koju su činili DSS, koju su tad podržavale Dveri. 

Tim sporazumom su, kaže, DS i DS S sa SAD postigle dogovor da oružane snage SAD i civilno osoblje ministarstva odbrane SAD dobiju diplomatski imunitet, imaju pravo na nošenje oružja i uniforme bez prava pregleda i inspekcijskog nadzora, a bili su oslobođeni i od plaćanja poreza i drugih sličnih dažbina koje se primenjuju u Srbiji.

I partneri SAD su bili izuzeti od plaćanja poreza i drugih dažbina koji se primenjuju u Srbiji, naglasio je Vučić. 

Boris Tadić nakon odluke Suda UN o srpkom pitanju
Foto: Profimedia

- Taj sporazum je 7. septembra 2006. u Vašingtonu potpisao Boris Tadić, uz ovlašćenje vlade u kojoj je većinu predstavlja DSS koja nam danas soli pamet - rekao je Vučić.

Imunitet za Ruse u Nišu?

Na pitanje da li bi rusko osoblje u Srpsko-ruskog humanitarnog centru u Nišu trebalo da dobije diplomatski status, kao što smatra predsednik SNP-a Nenad Popović, Vučić je odgovorio da veruje da je ta odluka trebalo da se donese 2006. kada je formiran Centar.

- To je bilo logično pitanje za njega pošto je i tada bio potpredsednik DSS-a. Čudi me da to tada nisu uradili - rekao je Vučić.

VUČIĆ O PREGOVORIMA SA MMF: Postoje stvari koje su veoma teške za rešavanje

On je dodao da se u Srbiji svi bave "belosvetskom politikom" i da se, kao u filmu "Tri karte za Holivud", dele na one koji su za Ruse i one koji su za Amerikance.

Vučić je poručio da je on Srbin i da ova vlast voli i poštuje sve, ali najviše Srbiju.

- Mi smo jedini za našu zemlju. I mislim da je to jedini pravilan put za Srbiju, ali istovremeno poštujući sve njih i održavajući najbolje moguće odnose - rekao je Vučić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd