fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ: Svako ko tragediju u Parizu iskoristi za mržnju prema muslimanima, na krvavom je putu

Foto: Tanjug
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prvi zadatak svih, posle Pariza, ali i Bejruta, da se zaustavi mržnja i poručio da čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i osigura normalan i bezbedan život svih ljudi, kako onih u Parizu, tako i onih u Siriji.

Vučić je, u autorskom tekstu u listu Alo, citirajući reči proroka Muhameda, istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

"Nikakva podela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arapin nema prednosti nad ne-Arapinom niti ne-Arapin nad Arapinom! Belac nije bolji od crnca niti crnac od belca. Jedino što je važno je bogobojaznost i lični kvalitet. Boja i verovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bića su potomci Adama i Adam je, zaista, predak svih njih", citirao je Vučić proroka Muhameda izgovorene mnogo pre 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima čoveka i građanina, koja je proklamovala, suštinski, isto - da se "ljudi rađaju i žive slobodno i jednaki u pravima".

Sve religije i vrednosti bile žrtve besmislenog terora

Prema rečima srpskog premijera, i te prorokove reči su dokaz da se, pre tri dana, u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrednosti nastale u Francuskoj revoluciji, nego, upravo suprotno, da su tog petka sve religije i sve vrednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobođenog svake vere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

"I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saučešca žrtvama, Francuskoj i celom svetu, treba danas reći", rekao je Vučić.

On je dodao da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema Muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posetioce koncerta u dvorani Bataklan.

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters

"Zaustaviti mržnju, to je prvi zadatak, svih nas, posle Pariza, ali i Bejruta. Istovremeno, čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji", rekao je Vučić.

Izbeglice su žrtve mržnje

On je istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

"Za nas su izbeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbedno i mirno produ kroz našu zemlju", naveo je premijer.

"Zato što mi znamo šta je mržnja i kakve posledice ostavlja. Zato što smo iskusili i platili i sopstvenu i tuđu bezumnost. I zato što ne želimo da nam se to, ikada više, ponovi", podvukao je.

Hoćemo da se razumemo i rastemo, da se ničega ne plašimo

Vučić je u autorskom tekstu dodao i:

"Hoćemo da živimo u normalnoj, pristojnoj i stabilnoj zemlji. Hoćemo da se razumemo i radimo sa susedima, Bošnjacima i Muslimanima, i svima ostalim. Da radimo, rastemo, da se ničega ne plašimo i da omogućimo da se nas niko nikada više ne plaši. To je, na kraju, ideal svih religija. I Biblija i Kuran cene život i cene rad u istoj meri kao i sve deklaracije o ljudskim pravima, jednakosti, slobodi i nezavisnosti, nastale krajem 18. veka, u vreme stvaranja novog poretka".

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Jedina razlika je u tome, dodao je, što su sloboda i jednakost, pravo na život i rad, u jednom slučaju, deo božanskog, a u drugom - prirodnog prava.

"Mi poštujemo oba. I sve što smo u poslednje, skoro dve godine, radili, bilo je na tom tragu. Sloboda, jednakost, život i rad. Nažalost, neki put nisam siguran da nas je Srbija dobro razumela. I, neki put, izgleda mi da ovde nikakav dobitak ne može da zadovolji bilo koga, nikakav napredak, korak napred, rezultat", porimećuje Vučić.

On je dodao da se čini kao "da smo spremniji da nemamo i mrzimo i sebe i druge nego da se obradujemo onome što smo, sami, uspeli da napravimo".

"A uspeli smo da očuvamo, u duboko polarizovanom i sukobljenom svetu, stabilnu i mirnu zemlju. Uspeli smo da živimo, sarađujemo, radimo i pomažemo se sa susedima. Da izađemo iz duboke krize i krenemo, bar korak, napred. Da zaradimo, stvorimo i uštedimo dovoljno, da deo toga možemo da podelimo", rekao je Vučić.

On je naveo i da zna da to nije mnogo, ali ne zna, niti će ikada znati, zašto postoji tolika spremnost da se pljune na ono što je urađeno.

"Kao da nam to ne treba. Rad, stabilnost, mir, jednakost. Kao da bi, ponovo, da se sa svim tim poigramo i odbacimo za račun bede, rata i sveopšte otimačine. Zato, kod nas nikada nisu dovoljni racionalni pokazatelji uspeha i napretka. Vera u budućnost i vera u sopstveni rad gotovo da ne stanuju kod nas", rekao je on.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Vučić kaže da zato ni potvrde MMF-a, Svetske banke i svih drugih da se Srbija nalazi na dobrom putu nisu dovoljne da ubede sve one kojima je verovanje u nemoguće, a ne u stvarni rad, postalo matrica javnog delovanja.

"A upravo to rade, često i nesvesno, oni koji danas ne vide da je, i ovo za neke malo, za neke i više od toga, povećanje plata i penzija, pre svega način da nastavimo da razvijamo sopstvenu zemlju, da je oporavljamo i da joj, kao krajnji rezultat, obezbedimo sigurnost i stabilnost. Da nijednog sekunda ne ugrozimo naše javne finansije, pre svega, našu budućnost", kaže Vučić.

Iz zla se ne izlazi praznim rečima, već ozbiljnim radom

Premijer dodaje da to nije nikakva demagogija, bedna i nerazvijena, siromašna i gladna Srbija može samo da mrzi i ratuje.

"Toliko smo valjda naučili. Da se iz zla ne izlazi praznim rečima, nego ozbiljnim radom. Da se mir i sigurnost ne obezbeđuju ili, svakako, ne samo marševima i cvećem, nego politikom koja vodi računa i o sebi i o susedima. Onom politikom koja izbeglice ne doživljava kao zločince, već kao žrtve", rekao je on.

"I onom koja hoće da uloži i u Srebrenicu i u škole i domove zdravlja u Srbiji. A posle više decenija propadanja, obnovićemo sve škole i bolnice, staračke domove i vrtiće iz naših izvora, našim novcem.

No, necu to više da objašnjavam. Moj posao, danas, jeste da duboko žalim za svim žrtvama u Parizu i da nastavim da radim tako da Srbija, njeni gradani, više nikada ne budu žrtve. Ni svoje ni tuđe mržnje", napisao je u autorskom tekstu. 

Premijer na kraju teksta pita dali je dovoljan za to i odgovara da ne zna.

"Ali znam da se, po Kuranu, ljubav i mržnja - nasleđuju. I da je kod nas to malo drugačije. Kod nas narod bira", zaključio je Vučić.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd