fbpx
Skip to main content
Dušan Vujović

Vujović: Imamo plan i za najgori scenario u Grčkoj, spremni smo za sve šokove

Foto: Youtube Printscreen
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je Srbija spremna za sve realne šokove vezano za krizu u Grčkoj, da to ministarstvo i Narodna banka Srbije imaju plan i za najgori slučaj ali, kako je ocenio, "do crnih scenarija najverovatnije neće ni doći".

"Teško je reći da li će se kriza u Grčkoj produbiti, koliki će biti efekti, ali smo mi za sve realne šokove spremni. Imamo planove iz predostrožnosti, ali se oni ne saopštavaju javnosti, baš kao što se ni planovi odgovora na vojnu opasnost ne saopštavaju, ali oni postoje, realni su i dogovoreni sa međunarodnim organizacijama", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, postoje planovi za prilagođavanje različitim uslovima - ako Grčka izađe iz zone evra, ako dođe do pogoršanja trgovinskih i ekonomskih odnosa Grčke i Evrope, ako izađe iz EU.

Vujović je rekao da se od objavljivanja da će referendum biti raspisan u Grčkoj kako bi se građani izjasnili da li su za mere štednje ili nisu, već mnogo toga promenilo. Grci će se na referendumu izjasniti sutra, a Vujović podseća da će se dva dana nakon toga znati i kakva će biti reakcija.

On je ocenio da do "crnih scenarija" verovatno neće doći, i podsetio na izjave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ministra finansija Janisa Varufakisa da će se naći rešenje koje neće drastično promeniti odnose i Grčku izbaciti iz evrozone i EU.

Dušan Vujović
Foto: Youtube Printscreen/Al Jazeera Balkans

"A zašto, zato što bi neposredni efekti u suprotnom bili ogromni, a reč je o desetinama milijardi evra. Drugo, efekat ugledanja i destabilizacija su procesi koje je teško zaustaviti, pa bi to moglo da zahvati i druge zemlje poput Italije, Portugala, Španije, koji nisu u takvoj situaciji ali imaju probleme", rekao je Vujović.

Govoreći o grčkim bankama koje posluju u Srbiji, ministar finansija je rekao da one čine oko 15 odsto cele aktive, i da sve imaju visoki stepen kapitalne adekvatnosti.

"Narodna banka Srbije prema dogovoru koji imaju sa Međunarodnim monetarnim fondom prati sve transakcije, a u narednoj fazi ako bude došlo do zaoštravanja, davaće i pismeno odobrenje za sve transakcije. Cilj je da se spreči odliv kapitala", rekao je Vujović.

Realni rizici, kako je kazao, nisu veliki, jer su te banke osnovane kao posebna pravna lica u Srbiji i to je sada domaći kapital, a nisu ispostave koje bi mogle preko noći da povuku kapital.

"Bez obzira na to što je u Grčkoj došlo do privremenog zatvaranja banaka na nedelju dana i što će ova kriza verovatno imati ozbiljnijih posledica na rad grčkih banaka, one koje posluju u Srbiji proći će bez velikih šokova. A čak i ako dođe do šoka, Narodna banka Srbije ima spreman sledeći krug mera", zaključio je Vujović.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd