fbpx
Skip to main content
Vujović Dušan

Vujović: Moguće povećanje plata i penzija u 2015.

Foto: Beta
BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da bi do kraja ove godine plate u javnom sektoru i penzije mogle da budu povećane, ukoliko se nastave pozitivni rezultati reforme u narednim mesecima.

"Ja sam optimista, ali to ne može da se obeća, jer uštede u budžetu moramo da održimo još dva kvartala", kazao je on na konferenciji za novinare.

On je naveo da bi Vlada već sada mogla "numerički" da poveća plate i penzije, na osnovu ostvarenih rezultata fiskalne konsolidacije, ali MMF vodi konzervativnu politiku i traži da se ostvare pozitivni rezultati na duži rok koji bi bili održivi na duži rok i da bi tek tada mogao da da saglasnost za povećanja primanja.

Vujović je naveo da sa optimizmom gleda na reviziju MMF-a i da očekuje najbolje i pozvao građane na strpljenje.

Na pitanje da li će biti povećane plate u javnom sektoru i penzije on je naveo da treba izdržati naredna dva kvartala i nastaviti sa uštedama u budžetu, uz istovremeno povećanje prihoda kako bi moglo bi da dođe do željenog povećanja.

Vujović je izrazio očekivanje da će Srbija uspeti da potvrdi da sprovodi sve dogovorene elemente programa sa MMF-om, navodeći da je ta međunarodna finansijska institucija do sada "bez reči primedbe prihvatila rezultate Srbije na monetarnom i fiskalnom planu".

 Sistem koji smo najavili na početku programa sa MMF-om se realizuje, a odnosio se na fiskalnu konsolidaciju, monetarnu stabilizaciju i sistem strukturnih mera koji je podržan kreditima Svetske banke", kazao je on.

Vujović je istakao da očekuje da se planovi na sprovođenju strukturnih reformi urade do kraja juna, "kao što je napisano u zajedničkom programu koji je MMF podržao", što uključuje završetak procesa privatizacije i restrukturiranja preduzeća.

On je najavio da će po završetku razgovora sa MMF-om u maju biti spremljena nova fiskalna strategija koja će biti svima dostupna u julu i to za period od 2015. do 2018. godine.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd