Skip to main content
Aleksandar-Vulin-o-formiranju-kosovske-vojske

Vulin: Osnivanje kosovske vojske za Srbiju potpuno neprihvatljivo

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da je osnivanje kosovske vojske za Srbiju potpuno neprihvatljivo, a najavu njenog osnivanja ocenio kao čistu političku provokaciju.

Vulin je izjavio da se kao i svaki drugi međunarodni dokument, tako i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN-a, može na široko tumačiti, osim kada je u pitanju vojska i da tu postoji jasna rečenica - “Jedina oružna sila jeste Kfor” i niko drugi.

“Stojimo iza toga, tražili smo sednicu SB UN i očekujemo da nam se izađe u susret. Vrlo smo jasni, nema vojske Kosova i da podvučemo da niko ne postavlja pitanje po drugi put - mi smo se u Briselu dogovorili da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da pređu na sever Kosova”, kazao je ministar.

To ne znači, naglasio je Vulin, da se smatra da je kosovska vojska moguća na jugu Kosova.

"Ne dolazi u obzir, protiv koga će vam ta vojska, od koga da vas štiti, od Albanije, Srbije, Makedonije? Koliko znam niko nije iskazao agresive namere prema Kosovu", rekao je Vulin.

“Vojska koja treba da ima pet hiljada aktivnog sastava i još tri hiljade pripadnika rezervnog sastava, dakle osam hiljada ljudi ne može da vas zaštiti ni od čega i ne može da napadne nikoga. Zašto je onda pravite osim kao čistu političku provokaciju”, kazao je Vulin.

Stojimo čvrsto da Vojska Kosova nije moguća, zaključio je Vulin koji je i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd