fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulin

Vulin: Zakon daje veća prava inspekciji koja štiti radnike

Foto: Srbija Danas
BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je u skupštinskoj raspravi o izmenama Zakona o radu da će predloženim odredbama radnici biti mnogo bolje zaštićeni, u čemu će aktivniju i značajniju ulogu nego do sada imati i inspekcija.

U tom smislu pomenuo je da su, recimo, u isplati plata poslodavci kasnili od mesec dana do dve godine, te da je u 17 slučajeva traženo pokretanje prekršajnog postupka zbog toga što se ne primenjuju mere bezbednosti i zaštite zdravlja na radu.

"Sve smo to dopuštali svih ovih godina i nismo dovoljno vodili računa o tome", rekao je Vulin i objasnio kako će se u narednom periodu primenom izmena i dopuna zakona smanjiti mnoge zloupotrebe.

Navodeći kao primer slučaj na jednom gradilištu, s kog se 30 osoba razbežalo kad je došla inspekcija, jer niko nije imamo bilo kakav papir kojim bi opravdao prisustvo i svoj radni angažman na tom mestu, Vulin je poručio da to po novom zakonu više neće biti moguće.

"Postojaće ugovore, oni će se čuvati na određenom mestu i samom činjenicom da će inspektor moći kroz centralni registar odmah da se upozna sa tim da li ste prijavljeni ili niste značajno će se smanjiti mogućnost zloupotrebe", rekao je Vulin.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd