fbpx
Skip to main content
Tinejdzeri

Za kišni dan u kući: Zaboravljene dečje igre

Foto: Profimedia
Kako se danas ne ide u školu, i kako vremenske prilike ne dozvoljavaju klincima da se zabave u dvorištima i igralištima, podsećamo Vas na igre koje bi mogle da se igraju u kući i koje su nekada ispunjavale naše dečje dane.

ĆORAVE BAKE

Potreban je improvizovani povez za oči, dobro raspoloženje, soba u kojoj nema mnogo nameštaja i  sve je spremno za zabavu.

ČIKA MIKA
Na papiriće se zapišu nazivi - sudija, lopov, čika Mika, i ostavi se onoliko praznih papirića koliko ima ostalih igrača. Čika Mika mora da prepozna lopova koji mu je ''ukrao bika''. Ako pogodi ko je ''lopov'', sudija određuje kaznu za lopova; ako nekog pogrešno optuži, sam mora da bude kažnjen. Apelujemo samo da kazne ne budu surove već kreativne.

NA SLOVO, NA SLOVO

Zamislite predmet koji je u sobi, kažete ostalima slovo kojim počinje i čekate da se neko doseti istog predmeta. Tražite skrivene i neočigledne predmete i uživajte dok drugima pogledi lutaju po svakom kutku sobe.

HVATAJTE SE RIBICE!

Ovo je varijacija na igru ''Na slovo, na slovo''. Neko kaže ''Hvatajte se ribice velike i male, na slovo na slovo..!'' i onda svi traže predmet u sobi na izrečeno slovo. Ko se poslednji uhvati za predmet koji počinje tim slovom, izgubio je.

ZANIMLJIVA GEOGRAFIJA

Nisu potrebna neka detaljnija uputstva. Napišite kategorije - grad, država, planina, a možete biti i inventivni pa dodati i neke nove: slatkiš, bend, jelo. Osvežićete i testiraćete znanje, razbićete i monotoniju kišnog dana.

PANTOMIMA

Objašnjavanje pojmova bez reči može biti genijalno. Igranje u timu je dodatak koji može pojačati zabavu, kao i ograničavanje vremena za zadatak.

DAN NOĆ

Iako školska igra, može da bude zabavno igrati je i u ''kućnim klupama''. Kad onaj koji određuje vikne ''Dan!'', glava je gore. Na komandu ''Noć!'' spušta se. Samo pazite da prilikom smene iz dana u noć ne udarite glavu jer se igra sedeći za stolom!

MASNE FOTE

I na kraju, ostaju najgenijalnije - masne fote. Predloge zadataka ostavićemo Vašoj mašti, ali možda je ipak danas najgori zadatak otići do prodavnice po slatkiše.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd