Skip to main content
Mrav

Za uspeh je potrebna mravlja filozofija

Foto: Profimedia
Za mrave se zna da su marljivi i vredni, ali daju sve od sebe i nikad ne odustaju, na čemu bi im svaki čovek pozavideo.

Mravlja filozofija može biti jako korisna ljudima, jer iako zvuči čudno, od njih se mogu naučiti najvrednije životne lekcije. Američki preduzetnik i motivacijski guru Džim Ron napisao je knjigu "Filozofija mrava", u kojoj opisuje četiri velike lekcije koje ljudima mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta života, kako piše portal 24.sata.hr.

Prva lekcija o kojoj Ron govori je: Mravi nikada ne odustaju. Kad mravu postavite bilo kakvu prepreku, on će se truditi da je zaobiđe na bilo koji način, ako ne može da je preskoči. Koliko god puta stavili prst pred njega, mrav neće odustati. "To nas uči da uvek treba tražiti alternativne pravce na putu do ciljeva" - objašnjava Ron.

mrav na listu
Foto: Profimedia

Druga lekcija je opšte poznata i govori o marljivom sakupljanju hrane leti i spremanja za zimu, dok cvrčak odmara i dobro se provodi. Kad vam krene dobro, nemojte biti previše arogantni i samouvereni. Bitno je imati na umu da vas može zadesiti i loš period. To divno vreme neće trajati zauvek, pa treba voditi računa o odnosu sa drugim ljudima, jer vam oni uvek mogu pomoći.

Treća lekcija objašnjava obrnutu situaciju. Dok je zima i hladno, oni su već sa prvim zracima sunca spremni za rad i igru. Kad smo loše i kad se jedva nosimo s onim što izgleda kao potpuna propast, važno je zadržati veru da je to prolazno i da će doći bolja vremena.

Pročitajte i:
Britanac koji u snu postaje slikar
Šta boje govore o vama?

I četvrta, poslednja lekcija, ne manje bitna, jeste da treba uvek od sebe dati najbolje što možete.

Mravi nemaju svog zapovednika, već se oslanjaju na osnovna pravila i međusobno delovanje. Štite interese zajednice, iz kojih proizilazi njihova snaga, pa je za poslovni uspeh potrebna jasna raspodela zadataka.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd