Skip to main content
Majkl Devenport, Srbija

Zabrinutost zbog pretnji civilnom društvu

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majk Devenport izrazio je zabrinutost zbog nedavnih poziva na nasilje protiv građana zbog njihovih ubeđenja, i napada na nevladine organizacije, aktiviste za ljudska prava.

U saopštenju prosleđenom medijima iz Delegacije EU u Srbiji Devenport je ukazao da takvi komentari "nisu prihvatljivi ni u jednom demokratskom društvu".

"Ambasador Devenport je takođe izrazio zabrinutost zbog formiranja i objavljivanja takozvanih 'crnih lista' u kojima se pojedinci nazivaju antisrpskim, kao i zbog pretnji upućenih nevladinim organizacijama i aktivistima za ljudska prava", navodi se u saopštenju.

Devenport je ukazao na odgovornost vlasti da obezbede takvu atmosferu u društvu koja će omogućiti svim građanima da slobodno izraze svoje stavove i da preduzmu "odgovarajuće korake protiv organizacija i pojedinaca koji pokušavaju na ovaj način da zastrašuju građane".

On je pozdravio inicijalnu osudu vlasti i ukazao na značaj da se postupci nastave preko odgovarajućih administrativnih i pravnih kanala.

Krajem marta pokret "Naši" objavio je spisak "srbomrzaca i izdajnika"među javnim ličnostima, a Radomir Počuca iz Protiv-terorističke jedinice MUP-a Srbije uputio je poziv na linč "Žena u crnom".
Početkom aprila Gej-strejt alijansi upućene su anonimne pretnje smrću.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je predistražni postupak protiv organizacije "Naši" zbog objavljivanja spiska, kao i povodom poziva na linč " Žena u crnom".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd