Skip to main content
Automatik

Zašto automatik troši više goriva?

Foto: Profimedia
Postoji mišljenje da automobili sa automatskim menjačem troše više goriva od onih sa manuelnim. Da li je to zaista tako, izvršili smo malo istraživanje.

Automobili sa automatskim menjačem troše više goriva od onih sa manuelnim menjačem, a za to postoji više razloga.

Prvi i najbitniji razlog vezan je za princip rada automatskog menjača. Problem je u delu koji menja kvačilo kod automatskog menjača (torque converter) i koji je mnogo manje efikasan od običnog kvačila. Proklizavanja su česta, što deo snage motora pretvara u neiskorišćenu toplotu.

Pri tom, automatski menjači su veći i teži po konstrukciji što doprinosi povećanju ukupne mase automobila što za posledicu opet ima veće trošenje goriva.

Automatski menjači imaju manje stepeni prenosa od manuelnih. Razlog zbog kojih automatici imaju manje stepeni prenosa je opet u torque converteru. Zbog njegove glomaznosti u njemu obično nema mesta za dodatne zupčanike.

Program koji menja brzine nije svestan vozačevih namera. Vozač najbolje prati situaciju na putu i zna kako da promeni stepen prenosa na više ili niže. Elementi automatskog menjača nisu svesni konkretnih uslova na putu i uvek rade po istom principu, što se ne može povoljno odraziti na potrošnju goriva.

Tako da manuelci ne očajavajte što nemate automobil sa automatikom već hrabro uzmite stvari u svoje ruke i krenite u vožnju.

(auto-delovi.org)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd