fbpx
Skip to main content
zadnjica

Zašto vam je koža zadnjice crvena i zašto svrbi?

Foto: Profimedia
Ako vam je koža zadnjice prekrivena plikovima, neravnim bubuljicama i stalno se peruta, pogledajte od čega bolujete.

Zapazili ste da vam se s vremena na vreme pojavljuje crvenilo na koži zadnjice koje iziskuje češanje, a zašto biste morali da trpite tu neprijatnost i sramotu prilikom odmaranja na plaži. Pre nego što posetite dermatologa, raspitajte se šta dovodi do ove pojave.

SVRBI VAS I IZLAZE VAM CRVENI PLIKOVI

Prof. dermatologije na poznatom njujorškom univerzitetu Sarika Ramačandran pojašnjava da je reč o epidemiji herpesa, jer on ne napada samo predeo oko usana. Pošto se javljaju crveni plikovi grupisani zajedno, oralni herpes je sličan genitalno, a terapija je potpuno ista – uzimajte antivirusne lekove i mažite kreme protiv alergija.

zadnjica
Foto: Profimedia

KOŽA JE CRVENA I PERUTA SE

Iako je svojstvena atletskom stopalu, vašu zadnjicu može napasti i gljivična infekcija. Gljivice se razvijaju u vlažnim i mračnim mestima, stoga je razumljivo što se one javljaju na zadnjici gde je trenje pojačano.

CRVENILO PRAĆENO NERAVNIM BUBULJICAMA

To se dešava zbog mrtvih ćelija kože i bakterija koje nastaju usled blokiranja rasta dlaka na obrazima, u predelu oko prepona, a u ovom slučaju i na koži zadnjice.

Posle treninga se obavezno tuširajte, nosite komotne pantalone i prijatne tkanine koje omogućavaju vašoj zadnjici da "diže" i rešićete problem.

KOŽA ZADNJICE JE PREKRIVENA GRUBIM KRLJUŠTIMA

"Psorijaza, hronično nezarazno oboljenje kože, uzrokovana je hiperprodukcijom ćelija kože, a često se javlja u predelu između leđa i anusa", ističe Sarika i dodaje da se javlja u obliku ljubičastih, perutavih pečata. Najčešće se javlja na laktovima, temenu glave i oko noktiju. Dermatolozi kao najbolji lek savetuju kreme na bazi steroida.

SVRAB U PREDELU ANUSA

Male izbočine u vidu otoka koje napadaju predeo oko vena mogu insinuirati pojavu hemoroida. Oni su najčešće uzrokovani trudnoćom ili hroničnim zatvorom u digestivnom sistemu. Dermatolog Sarika predlaže steroidne kreme koje ublažavaju bol, smanjuju otok i svrab. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd