fbpx
Skip to main content
bunker

Zavirite u dubine vojnog bunkera na Kalemegdanu i pogledajte šta se sve u njima nalazi (FOTO)

Foto: Tanjug
Na stepenicama koje vode u unutrašnjost objekta, uklesan je datum 10. ili 18. oktobar 1953. godine. S obzirom na da je opasnost od moguće agresije sredinom pedesetih godina bila veoma mala, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan.

Vojni bunker, građen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera, na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod spomenika Pobednik) otvoren je danas za posetioce.

bunker
Foto: Tanjug

O objektu koji je danas u nadležnosti JP "Beogradska tvrđava" za sada ne postoje podaci o njegovoj izgradnji, nameni i održavanju. 

bunker
Foto: Tanjug

Postavka  je namenski rađena za taj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu hladnog rata. Posebnu atrakciju predstavlja interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe i koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao.

bunker
Foto: Tanjug

Instalacija je postavljena u jednoj od bočnih prostorija bunkera, a ono što je čini atraktivnom jeste način njenog pokretanja i pregledanja fotografija: uz pomoć skrivenog senzora i posebnog dizajna i programiranja, posetioci pokretom ruke koji oponaša listanje knjige aktiviraju i prelistavaju fotografije na zidu koji se nalazi pred njima.

bunker
Foto: Tanjug

Vojni bunker je šesti objekat koji se otvorio na Beogradskoj tvrđavi, a posetiocima će biti dostupan za razgledanje svakog dana od 11 do 19 časova.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd