fbpx
Skip to main content
izbori

ZAVRŠAVA SE IZBORNA TRKA: U ponoć počinje izborna tišina!

Foto: Profimedia
Danas u ponoć počinje predizborna tišina, do kada stranke i koalicije, koje učestvuju na izborima 24. aprila, mogu da se bave predizbornim aktivnostima.

Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 sati, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

RIK SAOPŠTIO: Za ovih pet lista nema mesta na izborima

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predviđeno je najkasnije u ponedeljak, 25. aprila u 14 sati, dok je rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih u "Službenom glasniku" najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

Mandati u roku od 10 dana od rezultata

Dodela mandata novim poslanicima je predviđena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Zakon kaže da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, a da se na prvoj sednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsednik i potpredsednici i da se imenuje generalni sekretar.

Skupština Srbije
Foto: Profimedia

Ustav predviđa da prvu sednicu zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Nakon toga sledi proces formiranja Vlade, koju bira Narodna skupština na predlog kandidata za predsednika Vlade. Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu. Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.

Štampano 6.771.497 glasačkih listića

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića.

Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

Građani se izjašnjavaju tajnim glasanjem, a u toku održavanja izbora mogu glasati samo jedanput.

Građani će pravo glasa moći da iskroiste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima izaći će u subotu, 23. aprila, od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

RIK OBJAVILA: Evo kakav je odnos polova i starosnih grupa među kandidatima za poslanike

Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Sloveniji biće obavljeno 24. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

To će važiti i za glasače u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd