fbpx
Skip to main content
helikopter, nesreća

ZAVRŠENA ISTRAGA: Niko nije odgovoran za pad helikoptera Vojske Srbije!

Foto: Reuters
BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu završilo je predistražni postupak o padu transportnog helikoptera Vojske Srbije XT-48 koji se srušio 13. marta prošle godine, nešto pre ponoći u rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu i donelo odluku o tome da neće biti pokrenut krivični postupak.

DETALJI ISTRAGE: U krvi pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola?!

- Nakon završenog predistražnog postupka, sveobuhvatnog razmatranja dogadaja, činjeničnog stanja, izjava više desetina saslušanih svedoka,obavljenih kompleksnih veštačenja, nalaza i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja tužilaštvo je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bica bilo kog krivičnog dela, saopštilo je danas Više tužilaštvo.

DETALJI ISTRAGE: U krvi pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola?!

helikopter
Foto: Tanjug

NESREĆA SA HELIKOPTEROM: Izgubili smo heroje i najbolje ljude

U predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju kriviđno pravnu,već eventualno disciplinsku težinu, a vezano za lanac komandovanja, što se utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka, navodi se u detaljnom saopštenju.

VUČIĆ: Besmislene političke optužbe i tabloidizacija strašne tragedije


stradali u helikopteru
Foto: Privatna arhiva

Tužilac je imao u vidu i cenio i činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka.

HUMANOST KOJA SE NE ZABORAVLJA: Kako će Novi Sad zauvek pamtiti Omera Mehića

- Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, objašnjeno je iz Višeg tužilaštva.

DA SE NE ZABORAVI: Ovako ćemo zauvek pamtiti pale heroje! (VIDEO)

U najvećoj helikopterskoj tragediji u Srbiji od 1996. godine u petak uveče poginuli su beba stara pet dana iz porodice Ademović, major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, inače rođak ministra Rasima Ljajića, i tehničar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
mbm's picture

mbm

Tuzilastvo ne sudi i nije u funkciji sprecavanja vodjenja krivicnog postupka i nema kapacitet da utvrdjuje postojanje ili odsustvo elemenata bica krivicnog dela.ovde nije jasno ko je istrazni sudija u pretkrivicnom i sta sve nije uradio. Ovako se ne postupa kod sprovodjenja principa materijalne istine. Rezultat je ipak smrt deteta.

0 | 0

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pljusak
15 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19