fbpx
Skip to main content
helikopter, nesreća

ZAVRŠENA ISTRAGA: Niko nije odgovoran za pad helikoptera Vojske Srbije!

Foto: Reuters
BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu završilo je predistražni postupak o padu transportnog helikoptera Vojske Srbije XT-48 koji se srušio 13. marta prošle godine, nešto pre ponoći u rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu i donelo odluku o tome da neće biti pokrenut krivični postupak.

DETALJI ISTRAGE: U krvi pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola?!

- Nakon završenog predistražnog postupka, sveobuhvatnog razmatranja dogadaja, činjeničnog stanja, izjava više desetina saslušanih svedoka,obavljenih kompleksnih veštačenja, nalaza i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja tužilaštvo je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bica bilo kog krivičnog dela, saopštilo je danas Više tužilaštvo.

DETALJI ISTRAGE: U krvi pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola?!

helikopter
Foto: Tanjug

NESREĆA SA HELIKOPTEROM: Izgubili smo heroje i najbolje ljude

U predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju kriviđno pravnu,već eventualno disciplinsku težinu, a vezano za lanac komandovanja, što se utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka, navodi se u detaljnom saopštenju.

VUČIĆ: Besmislene političke optužbe i tabloidizacija strašne tragedije


stradali u helikopteru
Foto: Privatna arhiva

Tužilac je imao u vidu i cenio i činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka.

HUMANOST KOJA SE NE ZABORAVLJA: Kako će Novi Sad zauvek pamtiti Omera Mehića

- Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, objašnjeno je iz Višeg tužilaštva.

DA SE NE ZABORAVI: Ovako ćemo zauvek pamtiti pale heroje! (VIDEO)

U najvećoj helikopterskoj tragediji u Srbiji od 1996. godine u petak uveče poginuli su beba stara pet dana iz porodice Ademović, major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, inače rođak ministra Rasima Ljajića, i tehničar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd