Skip to main content
 • Read more Dimitrije Saša Jojić Sirija

  Detalji smrti Srbina koji je poginuo u Siriji boreći se protiv IS: Tragična sudbina zaledila celu zemlju

 • Read more Milica Dabović Košarka

  MILICA DABOVIĆ LOCIRALA KRIVCA ZA NEUSPEH: Karadžić je sve radio POGREŠNO! (FOTO)

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  DA LI JE MOGUĆE: Igrač Zvezde umalo da se POVREDI na BIZARAN način (VIDEO)

 • Read more Anđelina Džoli Vesti

  Borila se sa anoreksijom, imala 34 kg, zbog raka odstranila dojke - Anđelina sada OVAKO IZGLEDA

 • Read more Milorad Dodik Region

  Dodik ostao na američkoj CRNOJ LISTI: Evo kako je predsednik REPUBLIKE SRPSKE reagovao

 • Read more Pariz Svet

  Napadač iz Pariza hteo da bude MUČENIK i da se žrtvuje za Islamsku državu

Ekipa "Marijeva", svetski prvaci u banatskim šorama za 2015. godinu

ZELENO JE PONOVO U MODI: Marijevo je prvak sveta u banatskim šorama (FOTO)

Foto: Facebook/Banatske šore
Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u banatskim šorama u Tomaševcu, trijumfovala je ekipa "Marijeva" iz severnog dela sela domaćina, koja je u finalu pobedila ekipu "Orlova" iz Orlovata rezultatom 17:9. To je samo delić priče o nesvakidašnjem Mundijalu u srcu Banata - ostalo su fantastični mitovi i legende koji se raspredaju u "trećem poluvremenu".

- Prijatelju, izvini, da li je ovo taj čuveni Tomaševac, mesto u kom se održava Mundijal u šoranju - jedva je dočekao putnik namernik da neko prođe "strogim centrom" sela od 1.500 duša ne bi li pronašao ko će da mu razreši dilemu gde se nalazi. Sve je bilo pusto, čule su se samo ptice i s vremena na vreme poneki traktor koji je kretao u arbajt.

- Jeste rođo, kaži šta ti treba - odgovor je bio spreman, uvežban.

- Gde je sva ta silna buka i cika, gde je svetina, gde su šorači iz desetak mesta širom Vojvodine i Rumunije? Gde je taj Mundijal u šorama, palice koje sevaju, trkači koji "begaju", navijači koji urlaju i trube? Čini mi se da sam zalutao...

- Zakasnio si brajko, završila se sva ta gungula. Dogodine ponovo, sad se vraćamo redovnim zadacima. Odi ti k meni, da ti pokažem šta je zapravo Svetsko prvenstvo u šorama. Da ti pojasnim srž - uhvati domaćin pod ruku svog novog prijatelja i odvede ga svojoj kući. A tamo... Tamo ga je dočekala šunka, slanina, paradajz, mladi banatski sir i rakija i vino koliko mu duša ište.

I zaista, iako je zakasnio na Mundijal u banatskim šorama koji se završio na Vidovdan (trajao je od 26. do 28. juna), mogao je da oseti duh svetskog prvenstva. Jer, šore su sport koji se na srpskom piše i izgovara i kao D-R-U-Ž-E-NJ-E, a ne kao K-O-L-I-K-A   V-A-M   J-E   N-E-D-E-LJ-N-A   P-L-A-T-A. Palice, trčanje, znojem natopljeni dresovi i nadmetanje, samo su "nuspojave" igre za koju šaljivi Banaćani vele da je preteča bejzbola, dike i ponosa američkog društva.

Šoraj, begaj, kečaj - inače ništa od cure

Šore su stara banatska, čobanska i militarska igra nalik bejzbolu. Samo što se palicom ne udara, već "šora" lopta, a igrači ne trče već "begaju". I ne ide se od baze do baze, već šmekerski i švalerski - od "cure" do "cure". Igra se sat vremena, deset na deset, jedna ekipa napada, a druga je u odbrani. Ili, ispravnije rečeno, u "keči" je - jer "keča" iliti hvata krpenjaču (detaljnije o pravilima pročitajte OVDE).

Njihova legenda govori kako je pančevački gimnazijalac, brkajlija koga celi svet zna kao Mihajla Pupina, prešao "baru" i naučio nove drugare kako se "bega" kad se loptica "zašori" palicom. Domišljati Ameri su potom "izmislili" bejzbol, ali je pravo na održavanje Svetskog prvenstva ostalo u vlasništvu Banaćana, te se svake godine održava u Tomaševcu, selu nadomak Zrenjanina. Da se zna ko je prvi smislio! Džaba im finale MBL-a...

Ne verujete u ovu priču? To znači da nikada niste bili na šoračkom Mundijalu i da nikada niste kušali tamošnji gulaš, pasulj, rakiju, hladno pivo, resku rakiju i čašicu toplog razgovora začinjenu smehom i pošalicama. Dođete li dogodine na sledeći Mundijal, poverovaćete u Pupinovo pošoravanje Amerike, ali i u mit o tomaševačkom poštaru koji je kao mladi fudbaler dao dva gola iz kornera na jednoj utakmici - i to prvi levom, a drugi desnom (pogledajte video o tome na OVOM linku).

Intoniranje himne Srbije pred finale Svetskog prvenstva u banatskim šorama, Tomaševac 2015
Foto: Facebook/Banatske šore

Poverovaćete i u priču da je Tomaševac dobio ime po lokalnom birc-majstoru i zavodniku Tomi Ševcu (to što pored protiče Tamiš i što je nekada na tom tlu obitavao grof Tamaš, nema nikakve veze sa imenom sela). Poverovaćete da je to prestonica banatskih militara - kako i ne bi bila kad je 1788. odred srpskih graničara od oko 300 ljudi, pod komandom kapetana Đorđa Radivojevića, izginuo braneći da Turci pređu most preko Tamiša, praveći tako odstupnicu austrougarskoj vojsci u povlačenju. To je legenda o banatskih 300 ili banatskim Termopilima! Jedino nećete verovati kako sve te fantastične storije (a nabrojali smo samo neke) nastaju u tako mirnom i malom mestu kao što je Tomaševac.

No, da se vratimo na sportski deo. Petnaesto Svetsko prvenstvo u banatskim šorama u Tomaševcu je završeno, a novi vladari planete su igrači "Marijeva", ekipe iz severnog dela sela domaćina. Oni su u finalu bili bolji od ekipe "Orlova" iz Orlovata rezultatom 17:9.

Titula ostaje u Tomaševcu, iako su prošlogodišnji prvaci, ekipa "Čoka", stigli tek do deobe petog i šestog mesta. Njih su iz borbe za medalju izbacili Orlovaćani i tako im se revanširali za poraz iz 2014. Trećeplasirani su ove godine momci iz novosadskog tima "Bećari" koji su savladali kikindske "Mamute".

Publika na finalu Svetskog prvenstva u banatskim šorama, Tomaševac 2015.
Foto: Facebook/Banatske šore

Pored zadovoljnih i punih stomaka i nasmejanih ljudi na tribinama, najsrećniji "učesnik" Mundijala je bio jedan - zid. Onaj koji razdvaja komšijsko dvorište od šoračkog stadiona. Najsrećniji je jer je ostao čitav, a to znači da udarači i nisu bili preterano raspoloženi. Nismo videli mnogo snažnih udaraca kao prethodnih godina. Kao da su šorači počeli isuviše da misle o osvajanju pehara, a ne o druženju i igranju.

Međutim, uzbuđenja je i te kako bilo! Finale je do poslednjeg minuta bilo neizvesno, a Marijevčani su bili u blagoj prednosti da trijumfuju. To su i uspeli, a nekoliko igrača su heroji meča za zlato.

Brojke kažu, a one ne lažu iako ne govore istinu, da je najkorisniji igrač finalne utakmice, ujedno i MVP prvenstva, Miloš Nikolić iz šampionske ekipe. Gotovo da nijedan trenutak igre nije prošao, a da on nije bio u akciji. Bilo ga je svuda, čas na jednoj, čas na drugoj "curi" (bazi), a čim bi osvojio poen, onako zadihan posle pretrčavanja, išao bi na liniju za udaranje.

Miloš Nikolić iz ekipe Marijeva na Svetskom prvenstvu u šorama, Tomaševac 2015.
Foto: Facebook/Jelena Nikolić

Odmora nije imao jer je Marijevo stalno bilo na ivici da "zagori", tačnije da svih deset napadača ne uspe da pretrči zbog čega bi ekipa morala da pređe u odbranu.  Odličan je bio i u defanzivnim zadacima, hvatao je sve lopte, a imao je samo jednu grešku na utakmici. Na njegovu sreću, to što je "zašorio" lopticu u aut i oterao svoju ekipu u defanzivu, nije imalo uticaja na krajnji rezultat.

Ono što brojke "prećutkuju" je da je od najboljeg igrača finala bio jedan bolji – Aleksandar Žaca Jeftić. Nije osvojio više poena od Nikolića, nije jače šorao, a nije ni u odbrani bio bolji. Ali je ipak bio centralna figura meča. U strogo proračunatoj igri ekipe iz severnog dela Tomaševca, on je bio "nepravilnost". Osvajao je poene kada su kvote da će to uspeti bile ogromne.

Moglo bi se reći da je neretko trčao bez rezona, u suludim situacijama, a milimetri su nedostajali da ga igrači iz Orlovata pogode. Međutim, idealnih situacija za poentriranje gotovo i da nije bilo, udarači su i na jednoj i na drugoj strani bili stidljivi. Zato je Jeftićeva "ludost" i hrabrost bila ključna za osvajanje trofeja. Odigrao je partiju bez greške!

Aleksandar Žaca Jeftić na Svetskom prvenstvu u šorama, Tomaševac 2015.
Foto: Facebook/Aleksandar Žaca Jeftić

Dakle, kad god je bilo gusto – Žaca je bio tu da ne baš racionalnim potezima izvuče stvari. I saigrači su strepeli od njegovih poteza, šaputali su da on ne treba da udara lopticu jako jer neretko cilja u aut, ali ih on nije slušao i u najtežim trenucima je poslao krpenjaču visoko ka nebu, a saigrače ka osvajanju odlučujućih poena.

Njegov doprinos ističu i dva povratnika u tim Marijeva, nekadašnji MVP Novakov Goran i ubojiti trkač Jovanov Vladimir koji je u finalu muku mučio sa upalom mišića. Jer, šore su sport u kome je najvažnije druženje, a ono ne utiče najbolje na spremnost mišića. Ali zato duh čini veselim, te je Jovanov nakon meča na duhovit način istakao i svoj doprinos u pohodu na zlato.

- Uprkos jakim bolovima i upalama uspeli smo da postanemo svetski prvaci. Nisam dve godine igrao na prvenstvu i za to vreme Marijevo nije bilo šampion – uz osmeh govori Vladimir.

Orlovaćani su ove godine izostavili najiskusnije igrače, jer im se njihov povratak iz šoračke penzije prošle godine obio o glavu. To se pokazalo kao dobra taktika i najverovatnije su bili najbolja ekipa na turniru, najkonstantnije su udarali i bili sigurni u odbrani. Međutim, opet dolazimo do toga da brojke ne lažu iako ne govore istinu. U finalu nisu imali igrača kao što je "ludi" Žaca i čini se da je to presudilo da i ove godine ostanu bez trofeja iako su uvek glavni favoriti.

Novosađani su bili standardno dobri i nedostajalo im je malo sreće da se nađu u finalu. Najveće razočarenje je ekipa "Čoke", prošlogodišnji prvaci. Čini se da su pregoreli u želji da se dokažu i da su zbog toga prečesto grešili. Međutim, kvalitet njihove ekipe je u porastu što garantuje da će sledeći Mundijal biti još uzbudljiviji uz stalne favorite - Marijevo, Orlove i Bećare.

Baš kao i lane (izveštaj i fotografije sa SP u šorama 2014. pogledajte na OVOM linku), moraćemo da ispunimo želju Tomaševčana - nećemo vam otkriti gde se nalazi njihovo selo. Ako bismo vam rekli da je Tomaševac mesto u srcu Banata nedaleko od Zrenjanina, a na samo sat vremena vožnje od Beograda, onda ćete svi pohrliti tamo. Da uživate u pecanju pored Tamiša, mirnom huku starih lipa i vrba, klepetanju roda, šepurenju gusaka, labudova, krava i čobanskih pasa - pulina. Tomaševčani će morati da opravdaju epitet dobrih domaćina i da vas ugoste kao rođene. Kako kažu, bolje im je da sve ostane mirno, tiho i anonimno, kako bi putnici namernici koji tamo slučajno zalutaju mogli i dalje da se čude zašto nikada nisu čuli za takav raj na zemlji!

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Filip Filipović Ostali sportovi

Srbija moćna protiv Amera, na redu nokaut faza

Read more Gavril Subotić Ostali sportovi

SVETSKA LIGA: Srbi redom POTAPAJU rivale (FOTO)

Read more Andrija Prlainović Ostali sportovi

SVETSKA LIGA: Delfini SILNI na startu (FOTO)

Read more Navijači Crvene zvezde na stadionu Rajko Mitić Ostali sportovi

TUŽNA VEST: Zvezda ODUSTALA od EVROPE! (FOTO)

Read more Odbojkaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

SVETSKA LIGA: Odbojkaši Srbije izgubili od Brazila

Read more Rukometna reprezentacija Srbije Ostali sportovi

REMI ZA KRAJ: Srbija 18 sekundi pre kraja stigla do boda u Minsku!

Read more Uroš Kovačević Ostali sportovi

SVETSKA LIGA: Poraz Srbije koji NE BOLI (FOTO)

Read more Vaterpolo reprezentacija Srbije Ostali sportovi

SVE JE SPREMNO ZA SVETSKU LIGU: Savić najavio pohod na zlato (FOTO)

Read more FKCZ Fudbal

PROCURELO: Zna se NOVI klub LJUBIMCA Delija! (FOTO)

Read more aleksandar-vucic Fudbal

Legenda Barselone na inauguraciji Vučića! (FOTO)

Read more Dragan Mance Fudbal

NOSI IME I PREZIME NAJVEĆEG LJUBIMCA GROBARA: I protivi se NASILJU na društvenim mrežama! (FOTO)

Read more Derbi Fudbal

BLIZU POTPISA: Zvezda krade Partizanu vrlo ozbiljno pojačanje! (FOTO)

Read more Marko Nikolić Fudbal

SRPSKI VIDEOTON MELJE: Nikolić SRUŠIO učesnika Lige šampiona! (FOTO)

Read more Milorad Mažić Fudbal

KUP KONFEDERACIJA: MAŽIĆ nije ZNAO da li da SVIRA penal, a onda IZVUKAO keca iz RUKAVA! (VIDEO+FOTO)

Read more Valeri Božinov Fudbal

BRZO SE SNAŠAO: OVO je novi klub Božinova

Read more FK Partizan Fudbal

Pantić po POVRATKU u Humsku IZABRAO broj slavnih prethodnika! (FOTO)

Read more Nikola Jokić Košarka

TRENER DENVERA DOLAZI U SRBIJU: Jokić u lovu donosi odluku da li će igrati za reprezentaciju

Read more Košarkaši Partizana Košarka

PITALI SU DŽIKIĆA O PARTIZANU: Novinare je ŠOKIRAO njegov ODGOVOR! (FOTO)

Read more Delije Košarka

DELIJE POŽURITE! Nezapamćeno INTERESOVANJE za SEZONSKE ulaznice! (FOTO)

Read more Aleksandar Džikić na meču Partizan - FMP Košarka

DŽIKIĆ PREUZEO BUDUĆNOST: I odmah OTKRIO šta je UTICALO da se preseli u Podgoricu! (FOTO)

Read more Stefan Marković Košarka

NISU IZDRŽALI TRKU: Bivši reprezentativac PRELAZI u OVAJ klub! (FOTO)

Read more Stefan Jović Košarka

POTPISAN UGOVOR U BARSELONI: Da li OVO znači da Jović OSTAJE u Zvezdi (FOTO)

Read more Milko Bjelica Košarka

Za neke ZVEZDAŠE Evroliga je već POČELA (FOTO)

Read more KK CSKA Košarka

PAO POTPIS: Ljubimac Grobara NASLEDIO Tea u CSKA! (FOTO)

Read more Novak Đoković Tenis

MANEKEN: Pogledajte šta će Novak nositi na Vimbldonu (FOTO)

Read more Laslo Đere Tenis

ČELINDŽER POPRAD: Đereu pripao srpski derbi (FOTO)

Read more Boris Beker Tenis

JAVIO SE BEKER: Evo šta kaže o BANKROTU (FOTO)

Read more Novak Đoković Tenis

SPECIFIČAN NAČIN RANGIRANJA: Zna se koji će nosilac biti Novak na Vimbldonu FOTO)

Read more Teniseri Srbije Tenis

SUSRET DVA SRBINA: Na čelendžeru u Slovačkoj u trećem kolu biće SRPSKI derbi (FOTO)

Read more Ana Ivanović Tenis

PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA: Ana Ivanović ponovo igra tenis, ali rekreativno (FOTO)

Read more Jelena Janković Tenis

WTA MAJORKA: Jelena je juče eliminisana u singlu, a danas je igrala u dublu (FOTO)

Read more Boris Beker Tenis

POSLE RAZLAZA SA NOVAKOM RASULO: Boris Beker BANKROTIRAO! (FOTO)

Read more Žaklina Vučić Treće poluvreme

DOLIJAO: Reprezentativac Srbije UHVAĆEN kako uživa u društvu SEKS-BOMBE! (GALERIJA)

Read more Boris Beker sa suprugom Lili Beker Treće poluvreme

BANKROT ZBOG ŽENA I RUSKE MAFIJE: Bekeru došli glave DIVLJI SEKS i PRLJAVE METLE!

Read more Tatjana Bašević Treće poluvreme

STAVILI TAČKU NA VEZU: Bivši košarkaški centar Zvezde raskinuo sa S*KSI Srpkinjom (GALERIJA)

Read more KK Crvena zvezda Treće poluvreme

ČESTITAMO! Košarkaš Zvezde ima VELIKI razlog za slavlje (FOTO)

Read more Marko Simonović Treće poluvreme

CRVENO-BELA LJUBAV: Simon je naručio kapućino u kafiću, a onda je stiglo VELIKO IZNENAĐENJE (FOTO)

Read more Kristina Janjić Treće poluvreme

RODILA MU JE SINA I DOTERALA LINIJU: Devojka Mitrogola izgleda KAO GROM (GALERIJA)

Read more Rafael Nadal Treće poluvreme

OVAKO SE NADAL PRIPREMA ZA VIMBLDON: U provodu sa PRSATOM SRPKINJOM na Ibici! (FOTO)

Read more Ilari Blasi, Frančesko Toti Treće poluvreme

GRČKO OSTRVO GORI: Totijeva žena je obukla MINIMALNI BIKINI i ostavila SVE bez daha (GALERIJA)

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd
Read more muškarac plače Ludo burazeru

Ovo niste znali o intimi vašeg P*ENISA: Nemoguće je da ga CEO ŽIVOT PEREM NA POGREŠAN NAČIN! (VIDEO)

Read more Stevan Anđelković VIP

PILULA TONA: Stevan Anđelković se VRATIO posle duge pauze! (VIDEO)

Read more stanija-dobrojevic VIP

ĐUS SE POHVALIO STANIJOM: Kakav je on srećnik, vidi zavodinice KAKO MU GA DAJE! (VIDEO)

Read more leteći auto Noviteti

KONAČNO: Leteći automobili postoje, evo kako da sebi nabavite jedan (VIDEO)