Skip to main content
 • Read more Jelena Marjanović Hronika

  MARJANOVIĆI ODBILI DA SVEDOČE?! Uživo sa saslušanja svedoka Jelene Marjanović (FOTO)

 • Read more Srpski vojnik Info

  Evo kako će izgledati SRPSKI VOJNIK BUDUĆNOSTI (VIDEO)

 • Read more povrće Vesti

  Ove namirnice morate prati pre svake upotrebe!

 • Read more Horoskopski znaci za volanom Vesti

  KAKVI SU HOROSKOPSKI ZNACI ZA VOLANOM: Ovnovi prave udese, Bikovi vole da prolaze kroz crveno!

 • Read more Radnik Posao

  Ovo su najtraženija zanimanja u Srbiji, a od ovih poslova nema "leba"

 • Read more Foto: Reuters Svet

  Nemačka ZABRINUTA zbog nuklearnog sporazuma sa Iranom: Trampova odluka može da nas pošalje u RAT

 • Read more Fejsbuk Vesti

  JEDAN KLIK JE DOVOLJAN DA VAS POKRADU! Ove stranice na Fejsbuku NIPOŠTO ne smete da lajkujete!

Ekipa "Marijeva", svetski prvaci u banatskim šorama za 2015. godinu

ZELENO JE PONOVO U MODI: Marijevo je prvak sveta u banatskim šorama (FOTO)

Foto: Facebook/Banatske šore
Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u banatskim šorama u Tomaševcu, trijumfovala je ekipa "Marijeva" iz severnog dela sela domaćina, koja je u finalu pobedila ekipu "Orlova" iz Orlovata rezultatom 17:9. To je samo delić priče o nesvakidašnjem Mundijalu u srcu Banata - ostalo su fantastični mitovi i legende koji se raspredaju u "trećem poluvremenu".

- Prijatelju, izvini, da li je ovo taj čuveni Tomaševac, mesto u kom se održava Mundijal u šoranju - jedva je dočekao putnik namernik da neko prođe "strogim centrom" sela od 1.500 duša ne bi li pronašao ko će da mu razreši dilemu gde se nalazi. Sve je bilo pusto, čule su se samo ptice i s vremena na vreme poneki traktor koji je kretao u arbajt.

- Jeste rođo, kaži šta ti treba - odgovor je bio spreman, uvežban.

- Gde je sva ta silna buka i cika, gde je svetina, gde su šorači iz desetak mesta širom Vojvodine i Rumunije? Gde je taj Mundijal u šorama, palice koje sevaju, trkači koji "begaju", navijači koji urlaju i trube? Čini mi se da sam zalutao...

- Zakasnio si brajko, završila se sva ta gungula. Dogodine ponovo, sad se vraćamo redovnim zadacima. Odi ti k meni, da ti pokažem šta je zapravo Svetsko prvenstvo u šorama. Da ti pojasnim srž - uhvati domaćin pod ruku svog novog prijatelja i odvede ga svojoj kući. A tamo... Tamo ga je dočekala šunka, slanina, paradajz, mladi banatski sir i rakija i vino koliko mu duša ište.

I zaista, iako je zakasnio na Mundijal u banatskim šorama koji se završio na Vidovdan (trajao je od 26. do 28. juna), mogao je da oseti duh svetskog prvenstva. Jer, šore su sport koji se na srpskom piše i izgovara i kao D-R-U-Ž-E-NJ-E, a ne kao K-O-L-I-K-A   V-A-M   J-E   N-E-D-E-LJ-N-A   P-L-A-T-A. Palice, trčanje, znojem natopljeni dresovi i nadmetanje, samo su "nuspojave" igre za koju šaljivi Banaćani vele da je preteča bejzbola, dike i ponosa američkog društva.

Šoraj, begaj, kečaj - inače ništa od cure

Šore su stara banatska, čobanska i militarska igra nalik bejzbolu. Samo što se palicom ne udara, već "šora" lopta, a igrači ne trče već "begaju". I ne ide se od baze do baze, već šmekerski i švalerski - od "cure" do "cure". Igra se sat vremena, deset na deset, jedna ekipa napada, a druga je u odbrani. Ili, ispravnije rečeno, u "keči" je - jer "keča" iliti hvata krpenjaču (detaljnije o pravilima pročitajte OVDE).

Njihova legenda govori kako je pančevački gimnazijalac, brkajlija koga celi svet zna kao Mihajla Pupina, prešao "baru" i naučio nove drugare kako se "bega" kad se loptica "zašori" palicom. Domišljati Ameri su potom "izmislili" bejzbol, ali je pravo na održavanje Svetskog prvenstva ostalo u vlasništvu Banaćana, te se svake godine održava u Tomaševcu, selu nadomak Zrenjanina. Da se zna ko je prvi smislio! Džaba im finale MBL-a...

Ne verujete u ovu priču? To znači da nikada niste bili na šoračkom Mundijalu i da nikada niste kušali tamošnji gulaš, pasulj, rakiju, hladno pivo, resku rakiju i čašicu toplog razgovora začinjenu smehom i pošalicama. Dođete li dogodine na sledeći Mundijal, poverovaćete u Pupinovo pošoravanje Amerike, ali i u mit o tomaševačkom poštaru koji je kao mladi fudbaler dao dva gola iz kornera na jednoj utakmici - i to prvi levom, a drugi desnom (pogledajte video o tome na OVOM linku).

Intoniranje himne Srbije pred finale Svetskog prvenstva u banatskim šorama, Tomaševac 2015
Foto: Facebook/Banatske šore

Poverovaćete i u priču da je Tomaševac dobio ime po lokalnom birc-majstoru i zavodniku Tomi Ševcu (to što pored protiče Tamiš i što je nekada na tom tlu obitavao grof Tamaš, nema nikakve veze sa imenom sela). Poverovaćete da je to prestonica banatskih militara - kako i ne bi bila kad je 1788. odred srpskih graničara od oko 300 ljudi, pod komandom kapetana Đorđa Radivojevića, izginuo braneći da Turci pređu most preko Tamiša, praveći tako odstupnicu austrougarskoj vojsci u povlačenju. To je legenda o banatskih 300 ili banatskim Termopilima! Jedino nećete verovati kako sve te fantastične storije (a nabrojali smo samo neke) nastaju u tako mirnom i malom mestu kao što je Tomaševac.

No, da se vratimo na sportski deo. Petnaesto Svetsko prvenstvo u banatskim šorama u Tomaševcu je završeno, a novi vladari planete su igrači "Marijeva", ekipe iz severnog dela sela domaćina. Oni su u finalu bili bolji od ekipe "Orlova" iz Orlovata rezultatom 17:9.

Titula ostaje u Tomaševcu, iako su prošlogodišnji prvaci, ekipa "Čoka", stigli tek do deobe petog i šestog mesta. Njih su iz borbe za medalju izbacili Orlovaćani i tako im se revanširali za poraz iz 2014. Trećeplasirani su ove godine momci iz novosadskog tima "Bećari" koji su savladali kikindske "Mamute".

Publika na finalu Svetskog prvenstva u banatskim šorama, Tomaševac 2015.
Foto: Facebook/Banatske šore

Pored zadovoljnih i punih stomaka i nasmejanih ljudi na tribinama, najsrećniji "učesnik" Mundijala je bio jedan - zid. Onaj koji razdvaja komšijsko dvorište od šoračkog stadiona. Najsrećniji je jer je ostao čitav, a to znači da udarači i nisu bili preterano raspoloženi. Nismo videli mnogo snažnih udaraca kao prethodnih godina. Kao da su šorači počeli isuviše da misle o osvajanju pehara, a ne o druženju i igranju.

Međutim, uzbuđenja je i te kako bilo! Finale je do poslednjeg minuta bilo neizvesno, a Marijevčani su bili u blagoj prednosti da trijumfuju. To su i uspeli, a nekoliko igrača su heroji meča za zlato.

Brojke kažu, a one ne lažu iako ne govore istinu, da je najkorisniji igrač finalne utakmice, ujedno i MVP prvenstva, Miloš Nikolić iz šampionske ekipe. Gotovo da nijedan trenutak igre nije prošao, a da on nije bio u akciji. Bilo ga je svuda, čas na jednoj, čas na drugoj "curi" (bazi), a čim bi osvojio poen, onako zadihan posle pretrčavanja, išao bi na liniju za udaranje.

Miloš Nikolić iz ekipe Marijeva na Svetskom prvenstvu u šorama, Tomaševac 2015.
Foto: Facebook/Jelena Nikolić

Odmora nije imao jer je Marijevo stalno bilo na ivici da "zagori", tačnije da svih deset napadača ne uspe da pretrči zbog čega bi ekipa morala da pređe u odbranu.  Odličan je bio i u defanzivnim zadacima, hvatao je sve lopte, a imao je samo jednu grešku na utakmici. Na njegovu sreću, to što je "zašorio" lopticu u aut i oterao svoju ekipu u defanzivu, nije imalo uticaja na krajnji rezultat.

Ono što brojke "prećutkuju" je da je od najboljeg igrača finala bio jedan bolji – Aleksandar Žaca Jeftić. Nije osvojio više poena od Nikolića, nije jače šorao, a nije ni u odbrani bio bolji. Ali je ipak bio centralna figura meča. U strogo proračunatoj igri ekipe iz severnog dela Tomaševca, on je bio "nepravilnost". Osvajao je poene kada su kvote da će to uspeti bile ogromne.

Moglo bi se reći da je neretko trčao bez rezona, u suludim situacijama, a milimetri su nedostajali da ga igrači iz Orlovata pogode. Međutim, idealnih situacija za poentriranje gotovo i da nije bilo, udarači su i na jednoj i na drugoj strani bili stidljivi. Zato je Jeftićeva "ludost" i hrabrost bila ključna za osvajanje trofeja. Odigrao je partiju bez greške!

Aleksandar Žaca Jeftić na Svetskom prvenstvu u šorama, Tomaševac 2015.
Foto: Facebook/Aleksandar Žaca Jeftić

Dakle, kad god je bilo gusto – Žaca je bio tu da ne baš racionalnim potezima izvuče stvari. I saigrači su strepeli od njegovih poteza, šaputali su da on ne treba da udara lopticu jako jer neretko cilja u aut, ali ih on nije slušao i u najtežim trenucima je poslao krpenjaču visoko ka nebu, a saigrače ka osvajanju odlučujućih poena.

Njegov doprinos ističu i dva povratnika u tim Marijeva, nekadašnji MVP Novakov Goran i ubojiti trkač Jovanov Vladimir koji je u finalu muku mučio sa upalom mišića. Jer, šore su sport u kome je najvažnije druženje, a ono ne utiče najbolje na spremnost mišića. Ali zato duh čini veselim, te je Jovanov nakon meča na duhovit način istakao i svoj doprinos u pohodu na zlato.

- Uprkos jakim bolovima i upalama uspeli smo da postanemo svetski prvaci. Nisam dve godine igrao na prvenstvu i za to vreme Marijevo nije bilo šampion – uz osmeh govori Vladimir.

Orlovaćani su ove godine izostavili najiskusnije igrače, jer im se njihov povratak iz šoračke penzije prošle godine obio o glavu. To se pokazalo kao dobra taktika i najverovatnije su bili najbolja ekipa na turniru, najkonstantnije su udarali i bili sigurni u odbrani. Međutim, opet dolazimo do toga da brojke ne lažu iako ne govore istinu. U finalu nisu imali igrača kao što je "ludi" Žaca i čini se da je to presudilo da i ove godine ostanu bez trofeja iako su uvek glavni favoriti.

Novosađani su bili standardno dobri i nedostajalo im je malo sreće da se nađu u finalu. Najveće razočarenje je ekipa "Čoke", prošlogodišnji prvaci. Čini se da su pregoreli u želji da se dokažu i da su zbog toga prečesto grešili. Međutim, kvalitet njihove ekipe je u porastu što garantuje da će sledeći Mundijal biti još uzbudljiviji uz stalne favorite - Marijevo, Orlove i Bećare.

Baš kao i lane (izveštaj i fotografije sa SP u šorama 2014. pogledajte na OVOM linku), moraćemo da ispunimo želju Tomaševčana - nećemo vam otkriti gde se nalazi njihovo selo. Ako bismo vam rekli da je Tomaševac mesto u srcu Banata nedaleko od Zrenjanina, a na samo sat vremena vožnje od Beograda, onda ćete svi pohrliti tamo. Da uživate u pecanju pored Tamiša, mirnom huku starih lipa i vrba, klepetanju roda, šepurenju gusaka, labudova, krava i čobanskih pasa - pulina. Tomaševčani će morati da opravdaju epitet dobrih domaćina i da vas ugoste kao rođene. Kako kažu, bolje im je da sve ostane mirno, tiho i anonimno, kako bi putnici namernici koji tamo slučajno zalutaju mogli i dalje da se čude zašto nikada nisu čuli za takav raj na zemlji!

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Ivana Španović Ostali sportovi

POREDE JE SA NOVAKOM: A evo šta o tome kaže Ivana Španović (FOTO)

Read more Ivana Maksimović Ostali sportovi

PONOSNA KĆERKA: OKS na Tviteru postavio pitanje, a Ivana Maksimović dala prelep odgovor! (FOTO)

Read more Grb Crvene zvezde Ostali sportovi

LIGA ŠAMPIONA: Zvezda na DRAMATIČAN način do remija nade

Read more Dejan Savić Ostali sportovi

SAVIĆ POZIVA DELIJE: Podržite Zvezdu večeras u kvalifikacijama za Ligu šampiona (FOTO)

Read more Snežana Pajkić Ostali sportovi

VELIKO PRIZNANJE: Nagrada Snežani Pajkić na 25. kongresu Evropske atletike (FOTO)

Read more Nenad Borovčanin Ostali sportovi

Nenad Borovčanin je novi predsednik Bokserskog saveza Srbije

Read more Odbojkaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

VELIKE PROMENE U SVETSKOJ ODBOJCI: Ukidaju se dva velika takmičenja, startuju Lige Nacija

Read more Jovana Stevanović Ostali sportovi

ZASLUŽENO: Zlatna Srpkinja Jovana Stevanović dobila sjajno priznanje od Italijana (FOTO)

Read more FK Crvena zvezda Fudbal

GLAVOBOLJA: Milojević zbog povrede jednog od najboljih spremio specijalno iznenađenje u startnih 11 za Arsenal (FOTO)

Read more KK MZT, Damjan Stojanovski Fudbal

ABA LIGA: MZT iznenadio Igokeu (FOTO)

Read more UEFA Fudbal

SKANDAL U KOMŠILUKU! UEFA pokrenula istragu, nameštene dve utakmice?!

Read more FK Crvena zvezda Fudbal

NIJE SAMO ČELSI: Jedan italijanski i engleski klub dolaze po tandem Zvezde (FOTO)

Read more Alberto Zakeroni Fudbal

DOVEDEN DA OSVOJI TITULU: Legendarni Alberto Zakeroni ima novi posao (FOTO)

Read more Valeri Božinov Fudbal

DA SE NAJEŽIŠ: Boža je na Instagram postavio video koji svaki Grobar treba da vidi (VIDEO)

Read more FK Crvena zvezda Fudbal

OD ZVEZDINE NAJAVE SE LEDI KRV U ŽILAMA: Kad on priča o Arsenalu, svi su u stavu mirno (VIDEO)

Read more Gordan Petrić Fudbal

ZVANIČNO: Gordan Petrić podneo ostavku na mestu trenera Rada (FOTO)

Read more Dangubić Košarka

ZVANIČNO: Crnogorci pozvali košarkaša Zvezde u reprezentaciju (FOTO)

Read more Vujošević i Dodik Košarka

BIVŠI PRIJATELJ: Dodik diskvalifikovao Vujoševića za ceo život i žestoko ga isprozivao (FOTO)

Read more NBA Košarka

POTPUNO NEOČEKIVANO: Srbin već NAPUŠTA NBA (FOTO)

Read more Navijači Partizana Košarka

SELIDBA IZ SAD: Bivši igrač Partizana nastavlja karijeru u Atini! (FOTO)

Read more KK Partizan Košarka

NOVI PREDSEDNIK NEMA DILEMU: Puna podrška Miroslavu Nikoliću (FOTO)

Read more Ostoja Mijailović i Miroslav Nikolić Košarka

STIŽE NOVAC U PARTIZAN: Novi predsednik najavio sponzorska pojačanja!

Read more Ostoja Košarka

ZVANIČNO: Mijailović u petak postaje predsednik Partizana (FOTO)

Read more Miroslav Muta Nikolić Košarka

PAO POTPIS: Partizan DOVEO veliko POJAČANJE! Muta ZADOVOLJNO trlja ruke! (FOTO)

Read more Novak Đoković Tenis

NEK‘ SE SPREME PROTIVNICI: Novak se sprema za povratak na teniski teren, i to OPASNO (FOTO)

Read more Jelena Janković Tenis

NOVA WTA LISTA: Sve naše igračice u Top 200 zabeležile veći ili manji pad (FOTO)

Read more Novak Đoković Tenis

IZAŠLA JE NOVA ATP LISTA: Novak nije više na šestom mestu (FOTO)

Read more Novak Đoković, Jelena Đoković Tenis

SVE JE LAKŠE UZ STEFANA: Novak se POHVALIO na Instagramu, proveo je NEZABORAVAN dan sa sinom! (FOTO)

Read more Novak Đoković Tenis

ĐOKOVIĆ EKSKLUZIVNO OTKRIO: Novak sprema neviđeni teniski spektakl u Beogradu! (FOTO)

Read more Ivana Jorović Tenis

KUP KREMLJA U MOSKVI: Ivana Jorović nije uspela, poklekla u kvalifikacijama (FOTO)

Read more Filip Krajinović Tenis

ATP MOSKVA: Krajinović MARATONOM do glavnog ŽREBA (FOTO)

Read more Rodžer Federer Tenis

FEDERER KRALJ ŠANGAJA: Švajcarac RAZBIO Nadala u velikom finalu (FOTO)

Read more Marika Frusko Treće poluvreme

VRELA PODRŠKA: Napoli je srušio Romu zbog ove LEPOTICE, a kada je vidite, biće vam sve jasno (FOTO)

Read more Ana Ivanović Treće poluvreme

ROMANTIKA, A ONA NIKAD LEPŠA: Trudna Ana Ivanović sve ODUŠEVILA slikom dok uživa u Čikagu (FOTO)

Read more Dejan Savićević Treće poluvreme

ZABLISTAO NA DEBIJU: Dejan Savićević postao GLUMAC! (FOTO)

Read more Lionel Mesi Treće poluvreme

LEPA VEST: Mesi postaje otac po treći put (FOTO)

Read more Katrin Marija Treće poluvreme

BLAGO MATIĆU I DRUGOVIMA: Junajted ima PREZGODNU navijačicu (FOTO)

Read more Ivana Maksimović Treće poluvreme

INSTAGRAM SE PUŠI: Šampionka u TANGAMA! Ivana Maksimović u do sad NEVIĐENOM izdanju (FOTO)

Read more Nik Kirjos Treće poluvreme

DOĐI KOD NAS: Fudbalski velikan pozvao LOŠEG DEČKA da im se pridruži (FOTO)

Read more Lisa Cimerman Treće poluvreme

KAO OD MAJKE ROĐENA: Skijašica Lisa Cimerman potpuno GOLA u neverovatnoj akciji! (FOTO)

Read more Košarkaška reprezentacija Srbije Evrobasket 2017

KALINIĆ: Propustio sam Evrobasket i to je bilo strašno (FOTO)

Read more Igor Kokoškov Evrobasket 2017

PROZIVKA: Litvanac iskritikovao prvake Evrope (FOTO)

Read more Muta Evrobasket 2017

SRPSKI TRENER ZAKUCAO HRVATE: Ovaj ŠAMAR komšijama dugo će da BRIDI! (FOTO)

Read more Janis Strelnieks, Dairis Bertans, Ainars Bagackis i Krištaps Janičenoks na Evrobasketu u Sloveniji 2013. godine Evrobasket 2017

SAM OTIŠAO: Bagackis napustio klupu Letonije (FOTO)

Read more Košarkaška reprezentacija Srbije Evrobasket 2017

BRUKA I SRAMOTA: Pogledajte 10 minuta KRAĐE na račun Srbije kakvu svet nije video! (VIDEO)

Read more Branko Lazić Evrobasket 2017

LAZIĆ: Uprkos povredama napravili smo VELIKI uspeh (FOTO)

Read more Aleksandar Đorđević Evrobasket 2017

MNOGE KOPKALO: Đorđević otkrio strogo čuvanu tajnu o Teodosiću (FOTO)

Read more Luka Dončić Evrobasket 2017

PRAVI BORAC I ŠAMPION: Luka Dončić je NJEMU poklonio zlatnu medalju sa Evrobasketa (FOTO)

Vremenska prognoza
Mist
7 Beograd
Read more majka Porodica

Majka je nedelju dana spavala sa decom u krevetu i rekla da NEĆE nikada više! Evo zašto (VIDEO)

Read more Defne Svet

Varvarski NAPAD na slobodu medija na Malti: Najoštrija kritičarka premijera BRUTALNO UBIJENA (VIDEO)

Read more Valeri Božinov Fudbal

DA SE NAJEŽIŠ: Boža je na Instagram postavio video koji svaki Grobar treba da vidi (VIDEO)

Read more Ofelija Svet

Broj žrtava raste: Uragan Ofelija rasplamsava požare, hiljade ljudi evakusisano u Španiji i Portugaliji (FOTO/VIDEO)