Skip to main content
Kosovska Mitrovica, most

Zloupotreba sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji

Kosovska Mitrovica - Anketni odbor Skupštine Srbije najviše slučajeva nenamenskog trošenja budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji pronašao je kod građevinskih projekata, a među objektima čija je izgradnja plaćena, a nisu završeni su Gerontološki centar i sportska hala u Kosovskoj Mitrovici, kao i Centar za zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama u selu Žaže kod Zvečana. .

Još jedan od primera zloupotrebe sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji jeste i neizgrađeno naselje za izbeglice u Kosovskoj Mitrovici, a Anketni odbor treba da utvrdi za šta je, osim na izlivanje betonske ploče, potrošen novac dat za izgradnju naselja.

Za izgradnju Gerontološkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Međuopštinski centar za socijalni rad je 2003, kao investitor, sklopio ugovor sa izvođačem radova - firmom "Masters" iz Prištine. Vrednost ugovorenih radova iznosila je oko 282 miliona dinara.

Međutim, kako je utvrdio Anketni odbor, pažnju zasluzuje činjenica da je građevinska dozvola firmi "Masters" za navedenu lokaciju izdata još 14. maja 1999. a da je tek krajem 2003. sproveden postupak javne nabavke kada se posao dodeljuje tom preduzeću.

Iako je uplaćen avans od 40 odsto vrednosti investicije, izvedeni su samo određeni zemljani radovi koji su daleko manji od iznosa avansa, tako da je Anketni odbor ustanovio da je budžet Srbije oštećen za 90 miliona dinara.

Neodgovornost u trošenju budžetskih sredstava vidi se i na projektu izgradnje četiri stambene lamele u Kosovskoj Mitrovici. Na ovom mestu i danas, 10 godina kasnije, nalazi se ledina, čak ni temelji nisu izgrađeni. Ugovor o izgradnji tih objekata 2004. godine potpisali su Građevinska direkcija Srbije i preduzeće za promet i usluge "Daki" iz Kosovske Mitrovice, ukupna vrednost ugovora iznosila je oko 459 miliona dinara, a rok realizacije 12 meseci.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd