fbpx
Skip to main content
Šota

PRENESI DALJE: Pre nego što zaigrate ŠOTU pročitajte JEZIVU ISTINU kako je nastala!

Foto: Youtube Printscreen
Šota je bila žena jednog od najvećih Srbomrzaca, koji je harao po Kosovu i Metohiji, koja je nakon njegove pogibije uzela mušku narodnu nošnju i nastavila da ubija srpski narod istom silinom kao njen muž.

Čim spomenemo reč ''šota'' odmah pomislimo na igru koja se, nažalost, igra na svakoj srpskoj svadbi.

Njeno poreklo vodi po zlu čuvenoj Šoti Galjici, ženi srbomrsca kačaka (odmetnika) Azema Bejta iz sela Galice koji je svojevremeno harao po Kosovu i Metohiji.

Ovo je sušta istina

Šota je nakon muževljeve smrti zulumćarila i predvodila odmetnike. U srpskom narodu sačuvano je sećanje na događaj kada je Šota uhvatila šestoro srpske dece, čobančadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, naložila vatru i sve ih bacila u oganj.

Dok su deca gorela, pripoveda se, Šota je sa kačacima igrala svoju igru oko vatre, orgijala i pevala: „Šote, mori Šote! Šote, mašala! Davno želim, mori, Šote, da te igram ja!“.

Na mestu stradanja nevine dečice podignuta je spomen-ploča koja je stajala do svršetka Drugog svetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi sačuvali ''bratstvo i jedinstvo – zenicu oka svog''.

Da li iz neznanja, ili pak iz nekih drugih pobuda i razloga, Srbi, nažalost, oberučke prihvataju ovu igru koja je redovno, čak neizostavno, zastupljena na repertoarima njihovih slavlja.

I ako malo bolje razmislite, nema srpske svadbe, koja će proteći bez scena padanja na kolena što je sastavni deo ove igre!

Ko je Šota Galjica?!

Azem Bejta sa suprugom
Foto: Arhiva

Pravo joj je ime Ćerime Halili, u prevodu Šota Galjica, i njen muž Azem Bejta, šiptarski terorista koji je ubijao Srbe po Kosovu i Metohiji.

Profesor istorije i dekan kosovskomitrovačkog univerziteta, Dragi Malinković, koji je na tu temu davno još objavio knjigu i kaže da je pesma "Šote, mori Šote", nastala kao svadbeni poklon.

Azem Bejta ju je naručio za svoju ženu Šotu, a Srbi su je sve vreme pevali kao svoju.

Azem Bejta bio je najpoznatiji šiptarski odmetnik, kojeg je, teško ranjenog, od strane srpske žandarmerije, spasla njegova žena i saborac Šota Galjica. Ali, lečili su ga nadrilekari i Bejta nije preživeo.

A Šota Galjica, kada je njen muž poginuo, obukla je mušku narodnu nošnju i stavila keče na glavu. Nastavila je da se bori protiv Srba i srpstva istom silinom kao njen muž.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 16 Pogledaj sve komentare
мика селтерс's picture

мика селтерс

Добро је да се после песме Ђурђевдан и ова срамота за србски народ објави! Молим све да на свадбама и весељима објаве људима ко је Шота Галица!

74 | 16
Anonimno's picture

Anonimno

Sota je igra koja se ne igra na srpskim svadbama kao ni u srpskim folklornim drustvima upravo zbog svoje istorije. Kola na svadbama gde iskljucivo momci padaju na kolena, jesu igre iz Vranja.

26 | 2
uh's picture

uh

Onda niste bili na srpskim svadbama!?

7 | 2
Devla's picture

Devla

Nikad cuo za pesmu ni na svadbi ni na bilo kom veselju, to mozda juznije u Sumadiji se ova pesma ne peva.

14 | 6
cacanin's picture

cacanin

gde bre se ova pesma cuje u sumadiji mamlaze glupi

7 | 3
Gorgi's picture

Gorgi

Šjpta je SRPSKA svadbarska pesma iz Prizrena i okoline. Za mladi bračni par se kaže ŠOTA i ŠOTAN (kao ptica šotka!!!). Ko je ikada čuo tekst i video kako se igra, mora da zna: 1. da je pesma svadbarska (jasno iz teksta) 2. da se ČISTO sprska (jasno iz načina na koji se igra) Na delu je krađa sprske kulturne baštine sa Kosova i Metohije. Ne učestvujmo u tome!!! Šota Galica nema veze sa ovom pesm

33 | 5
Raso's picture

Raso

Svaka cast... svaka ti je na mjestu.

3 | 3
Za neznalice!'s picture

Za neznalice!

Od kada Siptari i Albanci pevaju na Srpskom jeziku???

12 | 4
Pažljivi čitalac's picture

Pažljivi čitalac

Mnogo podataka iz priloženog teksta ne znam. Takođe, ne znam da li je pomenuta igra srpska ili albanska - mislim da je albanska. Ono što sigurno znam je činjenica da je tekst koji se peva uz muzičku podlogu napisala pokojna Radmila Babić, poznati tekstopisac 80. i 90. godina inače supruga pokojnog pevača Mirka Babića.

3 | 0
¿¿¿'s picture

¿¿¿

Kod Srba prolazi sve.

3 | 1
Vidan's picture

Vidan

ŠOTA nije albanska reč, ni albanska pesma, to je čisto srbska pesma, Šotka i Šotan su srbski bračni par koji očekuje prinovu. Neznanje je najgore stanje. Još je gore mešanje neznalica u znanje. Neki svadbarski harmonikaš se setio, novinar ga podržao i - priča je krenula. Markus Tulius Ciceron (106-43.g. pre nove ere) je izrekao: „Teška su vremena došla. Deca više ne poštuju svoje roditelje, i, svi

7 | 2
Песма Шота je свадбарска песма's picture

Песма Шота je свадбарска песма

Песма Шота je свадбарска песма. Она пева о младожењи који је скупио сватове и иде да испроси младу, док у исто време негде други просац иде са својим сватовима по исту девојку. Наш младожења је убеђен да ће се одиграти његова свадба и већ унапред слави, а само нехајно помиње свог супарника у стиху "Испунићеш моје ил' његове сне, борба за девојку нек' одлучи све!"

4 | 2
Песма Шота je свадбарска песма 2's picture

Песма Шота je свадбарска песма 2

У последњој строфи, уз звуке гоча (нарочит добош из врањанског краја у који се удара на свадбама и сеоским славама) сазнајемо да је наш младожења испросио девојку и да ће свадбена игра трајати док не сване дан. Аутор песме је Ненад Јовановић и не ради се о изворној народној, него о новокомпонованом хиту из 1970-их.

4 | 0
Песма Шота je свадбарска песма 3's picture

Песма Шота je свадбарска песма 3

Cама песма нема везе са Ћеримом-Шотом Галицом, већ да су је компоновали и текст написали Србин и Српкиња, Драган Александрић и Радмила Тодоровић, у Београду, 50 година након Ћеримине смрти, и да песма нема везе са њом или неким убиствима, већ је у питању свадбарска песма која у јужносрбијанском ритму пева о весељу на свадби младог брачног пара.

2 | 0
Песма Шота je свадбарска песма 4's picture

Песма Шота je свадбарска песма 4

Такође, скренути и пажњу на то да Албанци са Косова не носе фес и димије, већ да то носе Срби из околине Врања, а да Албанци носе кече (бела капица), а њихове жене сукње. ... позвао бих сваког другог кога су "заразиле" оне лажне информације о пореклу Шоте да отприлике прорачуна коликом је броју људи пренео ту информацију као истиниту, и да узме у своју обавезу да сада исто толиком броју људи каже

3 | 1
Prijatno.'s picture

Prijatno.

Ljudi ima kod mene na cosku burek sa sirom 350g 100din. Bolje jedite burek nego govna.

11 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd