fbpx
Skip to main content
zgrada Beograđanka

Znate li koliko će godina Beograđanka stajati uspravno?

Foto: Youtube Printscreen/BBICC Belgrade
Ukoliko ne dođe da jačih zemljotresa u Srbiji, naša Beograđanka trebalo bi da stoji čvrsto bar 500 godina.

Neboderi, ukoliko nisu izloženi ekstremnim vremenskim nepogodama mogu da traju i do 1000 godina. Savremeni neboderi nisu ništa pouzdaniji od onih koji su nastali ranije, osim što se kod njih delimično tačno može proračunati vreme i način.

Oluje, zemljotresi i druge nepogode, čija učestalost najvećim delom zavisi od lokacije na kojoj je neboder sagrađen određuju vek nebodera.

Na zapadnoj obali Amerike zgrade se grade u odnosu na zemljotrese, dok se na istočnoj obali najviše računa vodi o olujama, uključujući i uragane.

Ukoliko se nalaze na visokorizičnim teritorijama, njihov rok trajanja je do 50 godina. Do tog broja se došlo proračunavanjem da će do jakog zemljotresa, tornada ili uragana doći u proseku jednom u 50 godina.

Neboderi koji imaju tu sreću da ih ovakvi potresi zaobiđu mogu da traju i preko 500 godina, dok neke mogu da opstanu čak 1.000 godina.

Beograđanka je izgrađena 1974. i za 40 godina nije iskusila snažan zemljotres. Izgrađena je u periodu od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića, kao prvi oblakoder u užem centru grada, stacioniran između Slavije i Terazija.

Ukoliko većih potresa ne bude u bliskoj budućnosti, može se očekivati da Beograđanka doživi i 26. vek, ako ne i onaj posle njega.

Vremenska prognoza
Fog
5 Beograd