fbpx
Skip to main content
zgrada Beograđanka

Znate li koliko će godina Beograđanka stajati uspravno?

Foto: Youtube Printscreen/BBICC Belgrade
Ukoliko ne dođe da jačih zemljotresa u Srbiji, naša Beograđanka trebalo bi da stoji čvrsto bar 500 godina.

Neboderi, ukoliko nisu izloženi ekstremnim vremenskim nepogodama mogu da traju i do 1000 godina. Savremeni neboderi nisu ništa pouzdaniji od onih koji su nastali ranije, osim što se kod njih delimično tačno može proračunati vreme i način.

Oluje, zemljotresi i druge nepogode, čija učestalost najvećim delom zavisi od lokacije na kojoj je neboder sagrađen određuju vek nebodera.

Na zapadnoj obali Amerike zgrade se grade u odnosu na zemljotrese, dok se na istočnoj obali najviše računa vodi o olujama, uključujući i uragane.

Ukoliko se nalaze na visokorizičnim teritorijama, njihov rok trajanja je do 50 godina. Do tog broja se došlo proračunavanjem da će do jakog zemljotresa, tornada ili uragana doći u proseku jednom u 50 godina.

Neboderi koji imaju tu sreću da ih ovakvi potresi zaobiđu mogu da traju i preko 500 godina, dok neke mogu da opstanu čak 1.000 godina.

Beograđanka je izgrađena 1974. i za 40 godina nije iskusila snažan zemljotres. Izgrađena je u periodu od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića, kao prvi oblakoder u užem centru grada, stacioniran između Slavije i Terazija.

Ukoliko većih potresa ne bude u bliskoj budućnosti, može se očekivati da Beograđanka doživi i 26. vek, ako ne i onaj posle njega.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd