fbpx
Skip to main content
Devojka sa mobilnim telefonom

6 znakova koji ukazuju na to da vam je neko "ČEPRKAO" po telefonu

Foto: Profimedia/ilustracija
Sajt Genmice sastavio je listu najčešćih "simptoma" koji ukazuju na to da bi pametni telefon mogao biti hakovan...

Danas dosta ličnih podataka i značajnih informacija čuvamo u našim pametnim telefonima, pa zbog toga nipošto nije dobro da im bezbezdnost bude ugrožena.

A kako biste lakše mogli da prepoznate hakovanje, odnosno da li vam neko "čeprka" po telefonu, sajt Genmice je sastavio listu od šest najčešćih "simptoma" koji na to ukazuju.

1. Sam se restartuje

Ne postoji ni jedan razlog zbog koga bi se telefon, ukoliko je ispravan, sam od sebe isključivao i uključivao.

Ako primetite da se restartuje sam od sebe, to može da bude znak da vam je telefon ili "zaražen" nekim virusom ili da je hakovan.

2. Ne može da se isključi

Nemogućnost isključivanja uređaja predstavlja još jedan znak da je telefon, možda, hakovan.

Umesto da se isključi kada vi to hoćete, telefon će često nasumično otvarati različite aplikacije, svetlina ekrana će se samo od sebe menjati i slično.

Devojka sa mobilnim telefonom
Devojka sa mobilnim telefonom
Foto: Profimedia/ilustracija

3. Zagrevanje

Telefon se često može brzo da se zagreje prilikom punjenja. Iako to nije posebno dobar znak, ako je to jedina situacija kada mu temperatura raste, onda ne treba da brinete.

Ako, međutim, primetite da se pregreva iz sam od sebe i kada nije na punjaču, odnosno kada ga koristite ili ne koristite, bezbednost vaših podataka na njemu može biti ugrožena.

4. Nepoznati brojevi u pozivima

Kada pogledate listu nedavnih poziva, da li prepoznajete sve brojeve? Ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo da obratite pažnju i preduzmete nešto kako biste bili sigurni da vam je telefon bezbedan. Isto važi i za pozive sa nepoznatih brojeva iz inostranstva.

5. Velika potrošnja podataka

Trebalo bi da znate koliko gigabajte imate na raspolaganju u svom paketu ako se postpaid korisnik, odnosno koliko interneta ste kupili ukoliko ste prepaid. Ipak, nije loše povremeno proveravati potrošnju mobilnih podataka u aplikaciji svog operatera. Ako primetite da nešto tu baš i nije u redu - to može biti znak da ste hakovani.

6. Slučajne aplikacije

Nije tako retko da se nepoznate aplikacije iz čista mira pojavljuju na telefonu. Ukoliko se to dogodi, mogu postojati dva razloga: ili je u pitanju neki malware, ili vam je neko hakovao telefon. U oba slučaju vaši podaci su potencijalno ugroženi.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd