Skip to main content
VLC plejer

Ako imate ovaj video plejer među programima, izbrišite ga ODMAH! (FOTO)

Foto: Youtube printscreen/TechGumbo
Da ne završi loše.

Jedan od omiljenih video plejera i uopšte jedna od omiljenih aplikacija VLC video plejer ima ozbiljnu sigurnosnu manu, koja može da vas izloži potencijalnim bezbednosnim rizicima sa lošim posledicama po vaš uređaj i vas same.

UPRKOS UPOZORENJIMA O PRODAJI PODATAKA: Ostaćete u čudu kad čujete koliko je zaradio FaceApp za samo 10 dana

UPRKOS UPOZORENJIMA O PRODAJI PODATAKA: Ostaćete u čudu kad čujete koliko je zaradio FaceApp za samo 10 dana

Gizmodo smatra da je VLC verovatno najpopularniji video plejer, koji povezuje više različitih platformi, a da je njegova Open Source priroda odgovorna za ovakav propust, koji sad pogađa stotine miliona korisnika širom sveta. Zbog toga, dok VideoLAN Project ne popravi propust potrebno je da izbrišete VLC sa svojih uređaja. Ovom apelu pridružili su se i poznati IT mediji - The Verge, IGN, Ars Technica i mnogi drugi, pa bi njihove preporuke trebalo ozbiljno shvatiti.

TVORAC IMPERIJE: Suosnivač Blizzarda odlazi iz kompanije nakon 3 decenije rada

TVORAC IMPERIJE: Suosnivač Blizzarda odlazi iz kompanije nakon 3 decenije rada

Nemačka bezbednosna agencija CERT je otkrila propust, o kojem ćete detaljno čitati u njegovom klasifikacionom opisu, a propust je ocenjen veoma visoko i označen je kao kritičan propust - 9.8! Ovaj RCE (remote code execution) propust omogućava hakerima da lako upadnu u sistem žrtve, instaliraju fajlove, modifikuju sistem ili izvršavaju softverske i druge zadatke bez znanja i bez odobrenja osobe u čijem su sistemu. Problem plus je i to što je na ovaj način omogućeno napadačima i da skladište bilo kakve fajlove na sistemima žrtve. 

Potvrđeno je da su ugroženi korisnici Windows, Linux, Unix sistema, a da su macOS korisnici bezbedni. VLC za iOS i Android se još uvek ispituju, ali je dobra vest, pišu strani IT mediji, da za sada nema podataka o tome da je propust iskorišćen na neki od načina, koji smo opisali.

Ekipa programera, koja stoji iza VLC plejera najavila je izlazak zakrpe, ali je ona trenutno tek na pola puta do završetka, a o novim vestima u ovom slučaju najbolje je da se informišete na izvoru - VideoLAN Project stranici.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd