Skip to main content
Mobilni telefon

APLIKACIJE VAS PRATE VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Podnet izveštaj koji će mnoge da potrese!

Foto: Profimedia
Gde je tu privatnost?

Ako ste neko ko zaista vrednuje svoju privatnost, onda će vas nedavni izveštaj The Washington Post-a možda malo potresti. Prema izveštaju, The Washington Post se udružio sa firmom za privatnost Disconnect i otkrili su da mobilne aplikacije šalju veliku količinu podataka nazad u kompanije za praćenje.

Znamo da nas aplikacije u određenoj meri prate, ali je u izveštaju ustanovljeno da je ovo mnogo više od onoga što mislimo da se šalje. Autor izveštaja Defri Fouler piše:

Telefon
Foto: Profimedia/ilustracija

- Nedavno u ponedeljak naveče, desetak marketinških kompanija, istraživačkih firmi i drugih kompanija koje grabe lične podatke dobilo je izveštaje sa mog Ajfona. U 23.43 časova, kompanija pod nazivom Amplitude je saznala moj broj telefona, mejl adresu i tačnu lokaciju. U 3.58 ujutro, druga zvana Appboy je dobila digitalni otisak mog telefona. U 6.25 sati, kompanija za praćenje Demdex uspela je da identifikuje moj telefon i pošalje listu drugih takvih kompanija sa kojima se povezao.

Laptop koji u sebi krije 6 NAJOPASNIJIH VIRUSA prodat za 1,34 MILIONA dolara!

Laptop koji u sebi krije 6 NAJOPASNIJIH VIRUSA prodat za 1,34 MILIONA dolara!

ISPUŠTA VRELI VAZDUH! Mobilni telefon, SAN svakog pravog gejmera! (VIDEO)

ISPUŠTA VRELI VAZDUH! Mobilni telefon, SAN svakog pravog gejmera! (VIDEO)

PO OVOME SE RAZLIKUJEMO: Šta Srbi i Hrvati najviše vole na Viberu?

PO OVOME SE RAZLIKUJEMO: Šta Srbi i Hrvati najviše vole na Viberu?

Kako 9to5Mac ističe, praćenje aplikacija nije novo i nije uvek loše. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno da neke aplikacije rade. Sa portala takođe primećuju da je obično neškodljivo kada programeri žele da znaju koje se funkcije aplikacije koriste a koje ne.

Međutim, kako se navodi u izveštaju, postoji nedostatak transparentnosti gde vrlo mali broj korisnika zapravo zna gde se njihovi podaci šalju, ili kada se šalju. To znači da pokušaj zaštite naše privatnosti može biti težak ako ne znamo gde podaci odlaze.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
24 Beograd