fbpx
Skip to main content
profi

Baterija telefona vam se brzo isprazni? Ovde se najviše rasipa energija

Foto: Profimedia
Većina komponenti vašeg telefona troši bateriju na ovaj ili onaj način. Ipak, neke od njih su veći, a neke manji "prestupnici".

Displej

Ekran troši više baterije nego bilo koja druga komponenta telefona. Uopšteno gledano, štedljivim korišćenjem osvetljenosti telefona, možete da dobijete bar dan ili dva više trajanja baterije.

 Prvo, što je ekran veći, to će mu trebati više električne energije. Drugo, što je veća osvetljenost ekrana, to će biti zahtevniji prema procesoru, a za to će trebati više struje.

I treće, što je frekvencija osvežavanja veća, to je opterećenje procesora veće.

Wi-Fi i druge bežične povezanosti

Mobilni signal, mobilni internet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS... Vaš telefon gotovo sigurno praktično stalno koristi barem jednu bežičnu vezu, ako ne i nekoliko njih odjednom.

Punjač
Punjač
Foto: Profimedia

Svaka od njih predstavlja značajno opterećenje za bateriju pa bi trebalo da ih isključite kad ih ne koristite. To se naročito odnosi na Bluetooth i GPS.

Takođe, slab signal za bilo koju od njih povećava potrošnju baterije jer vaš uređaj stalno pokušava da proveri da li postoji bolja veza.

Procesor

Noviji procesori i čipseti u pravilu su manji, brži i energetski efikasniji od prethodnika, a i manje se greju. Treba redovno nadograđivati softver za tu vrstu hardvera kako bi se ste imali najbolju moguću optimizaciju i kako biste smanjili opterećenje baterije, prenosi tPortal.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd