fbpx
Skip to main content
Instagram

BLOKIRAŠ GA JEDNOM, a on napravi DRUGI NALOG! Instagram je pronašao rešenje za sajber-uznemiravanje!

Foto: Profimedia
Jedan od najvećih problema svakako je uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje, a nakon odluke da se smanji vidljivost lajkova, stiže još jedna promena i to još značajnija.

Čelnici Instagrama, jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, sve češće se nalaze na udaru korisnika zbog negativnog uticaja koji ova platforma ima, te otuda i ne čudi što je angažovan ceo jedan tim da rešava jedno po jedno "goruće" pitanje.

Jedan od najvećih problema svakako je uticaj društvenih mreža na mentalno zdravlje, a nakon odluke da se smanji vidljivost lajkova, stiže još jedna promena i to još značajnija.

Naime, nije tajna da živimo u tzv. "hejt-kulturi", te da mnogi koriste anonimnost i sakrivenost iza ekrana da iznesu čitav niz uvreda i pogrdnih komentara na račun određenih osoba ili pojava. Nemali je broj javnih ličnosti i influensera, među kojima se nalaze i oni maloletni, koji svakodnevno ukazuju na ovaj problem, uz isticanje da su oni pronašli način da se nose sa tolikom dozom negativnosti, ali da se boje za sve one nežnijeg karaktera kojima bi tako nešto moglo upropastiti život. 

instagram
instagram
Foto: Profimedia

Da je sve ovo imalo odjeka govori i poslednja odluka tima koji stoji iza Instagrama, s obzirom na to da će u narednih nekoliko nedelja početi testiranje novog filtera objava pri čemu korisnicima uopšte neće stizati poruke i komentari osoba koje oni sami ne prate na ovoj društvenoj mreži, a koje pritom u sebi sadrže uvredljive reči, fotografije ili emotikone. 

Kada je reč o korisnicima koje je određena osoba pratila, a potom blokirala zbog uvredljivog sadržaja, pronađen je način da se stane na put tom korisniku da pravi bezbroj lažnih naloga sa kojih bi ponovo slao nedolične poruke ili komentare. Prema ovom filteru, ne bi se blokirao samo Instagram nalog koji je ta osoba napravila nego bi sa istog računara, telefona ili IP adrese uopšte bilo moguće kreirati novi profil kom bi bilo dozvoljeno da ponovo zaprati isti nalog.

Na ovaj način bi svaki pojedinac bio maksimalno zaštićen od uvreda i pretnji automatski, umesto da redom blokira naloge ili uklanja komentare i poruke.

U narednih nekoliko nedelja će ovaj filter biti testiran u par država, nakon čega će, ukoliko se pokaže kao svrsishodan, biti primenjen na ceo svet.

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd