fbpx
Skip to main content
korona virus

Borba protiv korone: Hteo da sačuva kćerku, pa izumeo uređaj za ceo svet (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/WeNec trading
Instaliran je u 51 zemlji, i doneo je veliku zaradu

Pad devojčice na pokretnim stepenicama 2014. pokrenuo je seriju događaja koji bi mogli da spreče širenje korona zaraze u svetu.

Čai Ni je kćerka inovatora iz Južne Koreje, Kim Kionga Jeona, a on je podstaknut nemilim događajem izumeo poseban uređaj za dezinfekciju rukohvata na eskalatorima, upotrebnom UV svetla.

Naime, dete je palo jer nije želelo da se drži za prljav rukohvat, što odbijaju brojni ljudi, posebno u doba globalne pandemije.

Dolazak pandemije

U roku od godinu dana, predstavljen je Clear Win koji se postavlja na obe strane stepeništa (da bi rukohvat prolazio kroz njega).

Kiong Jeon je zabeležio skroman uspeh, a kada je hteo da digne ruke od posla, stigao je opaki COVID-19.

Pandemija je donela gomilu porudžbina, pa je tokom 2020. prodato 43.000 jedinica u 51 zemlji, uključujući Britaniji, SAD, Kini, Japanu i Saudijskoj Arabiji.

Inovator i njegov rođak s kojim drži tehnološku kompaniju, zaradili su 14 miliona dolara, prenosi BBC.

UV svetlo ubija virus

Sterilizator je instaliran na aerodromima i fudbalskim stadionima (uključujući Arsenalov), zatim u tržnim centrima, bolnicama, bioskopima, pa čak i džamijama.

Gradske vlasti Londona nedavno su saopštile da će Clear Win biti postavljen na 110 eskalatora u podzemnim stanicama.

Početkom godine, postavljalo se pitanje da li UV svetlo zaista može da ubije korona virus (SARS-CoV-2), a više medicinskih studija je potvrdilo da može.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd