Utorak 19. mar 2024.
pametan sat

Britanci spremaju neke neverovatne zakone: Žele da pametnim satovima drže pod kontrolom osuđivane migrante

Foto: Profimedia
Ideja je da određene kategorije ljude stave ne samo pod potpunu kontrolu, već i pod konstantu prismotru upotrebljavanjem nekih od trenutno dostupnih naprednih tehnologija

Velika Britanija radi na izgradnji nacrta zakona koji će upotrebljavati pametne satove i tehnologiju skeniranja lica kako bi preventivno delovala protiv sumnjivih struktura stanovništva.

Kako piše britanski list The Guardian, a prenosi Benchmark, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanija zajedno sa Ministarstvom pravde želi da određene kategorije ljude stavi ne samo pod potpunu kontrolu, već i pod konstantu prismotru upotrebljavanjem nekih od trenutno dostupnih naprednih tehnologija.

Želja je da se migrantima koji su već bili osuđivani za određene prekršaje nametne nošenje pametnih satova kojima bi oni morali da pet puta dnevno skeniraju svoje lice sa ciljem praćenja radnji kojima se oni bave.

pametan sat
pametan sat
Foto: Profimedia

Na ovaj način, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije moći će da tokom 24 sata dnevno prati njihove lokacije i da će u svakom trenutku postojati mogućnost da se osobe od interesa državi sklone u neku od prethodno određenih zona ukoliko bi napravili neki od prekršaja za koje država smatra da su preterani. U slučaju da provera putem pametnog sata nije moguća, neophodno je da pripadnici “reda i zakona” sami izvrše proveru lica.

Ministarstvo takođe ističe kako bi se ovakav vid provere odnosio samo na osobe koje su počinile određene prekršaje, a nikako na potražitelje azila. U ovom trenutku nije određen tačan period praćenja aktivnosti određenih osoba ovim putem, tako da bi prema trenutnim saznanjima to moglo potrajati “onoliko koliko država smatra potrebnim”.U ovom trenutku pretpostavlja se da će ovaj plan početi da se primenjuje na jesen i da će inicijalni troškovi implementacije ovog sistema biti oko 7,25 miliona evra.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd