fbpx
Skip to main content
mobilni telefon

Budući Xiaomi telefoni će imati jednu kameru koja će moći da snima i spreda i otpozadi

Foto: Profimedia
Jedna od tri "zadnje" kamere može da se rotira za 180 stepeni, a kada se nađe u tom položaju postaje "nevidljiva" prednja selfi kamera...

Xiaomi je i do sada imao prilično jedinstvena inovativna rešenja i nesvakidašnje koncept modele pametnih telefona, pa i sada nastavlja u istom duhu. Prema pantentu koji je kineska kompanija podnela još prošle godine, reč je o "nevidljivoj" rotirajućoj kameri koja se nalazi ispod ekrana uređaja.

Sistem glavne kamere čine tri senzora, smeštena u modul koji se nalazi u gornjem levom uglu, sa zadnje strane telefona (slično kao kod iPhone 12 modela).

Jedna od tri "zadnje" kamere može da se rotira, pomoću motora ili magneta, i da se okrene za 180 stepeni, odnosno na stranu ekrana. Kada se nađe u tom položaju, može se koristiti kao "nevidljiva" prednja selfi kamera.

mobilni telefon
mobilni telefon
Foto: Profimedia

Deo ekrana koji koristi kamera kada radi u selfi režimu posebno je prilogođen da propušta svetlo do objektiva kamere, piše Android Authority.

Ovakvo rešenje omogućava da uređaji imaju ekrane koji celom površinom pokrivaju prednju stranu telefona, ali takođe i da glavna kamera ima senzore većih dimenzija pošto je u unutrašnjosti uređaja "oslobođeno" mesto na kojem bi mogla da se nalazi selfi kamera.

Za sada nema informacija koji od tri senzora bi mogao da bude rotirajući, glavni ili ultraširoki. U svakom slučaju, to bi morala da bude kamera koja će moći da bude podjednako efikasna u oba režima rada.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd