fbpx
Skip to main content
astronaut, Mesec, svemir, Apolo 17

BUDUĆNOST: U kosmosu će telesne tečnosti koristiti kao građevinski materijal

Foto: Profimedia
Ko bi rekao...

Početkom 2019. godine NASA je najavila plan u okviru kojeg bi astronauti iz Sjedinjenih Američkih Država mogli ponovo da se spuste na Mesec, te tamo sagrade bazu koja će biti jedna od stanici na putu ka Marsu. U pitanju je Artemis Moon Program, koji je naišao i na brojne kritike, budući da mnogi smatraju da bi pažnja od početka trebalo da se fokusira na Crvenu planetu.

mesec
Foto: Profimedia

Jedno od najvažnijih pitanja ove misije biće i pitanje građevinskog materijala koji bi se koristio za izgradnju baze, pa eksperti moraju da tragaju za rešenjima, budući da materijali koji se koriste na Zemlji u ovoj situaciji nisu korisni. Tako se nedavno u Journal of Cleaner Production pojavio naučni rad koji predlaže novo rešenje, a u pitanju je sistem u okviru kojeg bi astronauti koristili ureu iz sopstvenog urina, a kako bi je kombinovali sa materijalima koji mogu da se nađu u Mesečevom tlu, i tako dobijali materijal koji podseća na beton.

MAJKROSOFT: Imaju novi patent za rudarenje kriptovaluta

MAJKROSOFT: Imaju novi patent za rudarenje kriptovaluta

DONELI ODLUKU: Još dve društvene ostaju bez HD sadržaja

DONELI ODLUKU: Još dve društvene ostaju bez HD sadržaja

LEPO: Uskoro ćemo sami podešavati kvalitet videa za Jutjub

LEPO: Uskoro ćemo sami podešavati kvalitet videa za Jutjub

Eksperti tvrde da bi „fina mesečeva prašina“ u kombinaciji sa ureom mogla da bude solidno rešenje, a ideja da se koriste dostupni materijali – regolit (rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva stene) kojeg ima i na Zemlji i na Mesecu, te na nekim asteroidima, i voda koja bi se dobijala iz leda kojeg ima u pojedinim oblastima na Mesecu, i na kraju urin, te drugi telesni otpad. Projekat je još uvek u početnim fazama razvoja, pa se čeka da novostvoreni materijal položi još neke testove, poput ponašanja u vakuumu koji bi mogao da izazove neželjene promene.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19