fbpx
Skip to main content
Lozinka

Često menjanje lozinke NIJE DOBRO ZA SIGURNOST na internetu: Evo i zašto!

Foto: Profimedia/ilustracija
Jedna od najvećih zabluda.

Lozinke na računarima ne bi trebalo svaki čas da se menjaju jer time korisnici zapravo postaju manje sigurni, upozorio je stručnjak za sajber sigurnost, Pol Edmonds, koji obavlja funkciju vođe odeljenja za tehnologiju britanske Nacionalne jedinice za informatički kriminal. On je rekao da je neistinita tvrdnja koju širi sigurnosna industrija da bi lozinke trebalo često da se menjaju, piše Daily Mail.

Kod sve većeg broja sigurnosnih sistema lozinke imaju određeni rok trajanja, posle čega ih je potrebno menjati. Ali Edmonds kaže kako je sva ta priča oko lozinki preterana, ako ne i potpuno pogrešna.

NAJŠTETNIJA PREVARA NA FEJSBUKU DO SADA! U slučaju da vam se pojavi OVO nemojte NIPOŠTO DA SE LOGUJETE

Govoreći na konferenciji o sigurnosti i protivterorizmu u Londonu, ustvrdio je da su korisnici u stvari manje sigurni ako redovno menjaju lozinke.

- Ne želite da menjati svoje lozinke svakih mesec dana. U stvari, manje ste sigurni ako to radite - rekao je.

Momak za računarom
Foto: Profimedia

Kao dobar primer za svoju tvrdnju Edmonds je naveo Pejpal, koji nikada ne traži od svojih korisnika da menjaju svoje lozinke.

- Kada bi menjanje lozinke bilo toliko bitno za informatičku sigurnost, Pejpal bi već izgubio puno novca pa bi tražio od vas da to činite - rekao je on.

Stvar je u tome da kada redovno moraju da menjaju lozinke, ljudi počinju da biraju sve slabije i slabije, smatraju stručnjaci. Uz to, počnu da ih menjaju na predvidiv način koji kriminalci lako pogode.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd