fbpx
Skip to main content
Čieko Asakava

Čieko Asakava je kreirala aplikaciju koja će mnogim slepim i slabovidim osobama olakšati život!

Foto: Youtube prinscreen/TED
Uskoro će biti lansirana u celom svetu.

Nakon što je ostala slepa u 14. godini, Čieko Asakava provela je deset godina razvijajući tehnologiju koja svakodnevno menja živote mnogih slepih ljudi.

SJAJNA OPCIJA: Oduševiće vas najnovija Guglova mogućnost: Brzo isprobajte (VIDEO)

Čieko Asakava
Čieko Asakava
Foto: Youtube prinscreen/TED

- Kada sam počela ovaj projekat, nisam imala nikakvu tehnologiju koja bi mi mogla pomoći. Nisam mogla da pročitam ništa niti da odem negde sama - rekla je dr Asakava koja je oslepela sa 14 godina nakon nesreće u bazenu. 

SUPER TRIKOVI: Evo kako da zapamtite komplikovane šifre!

Teška situacija ju je navela da počne da uči i koristi kompjuter kao slepa osoba, te je uskoro dobila posao u IBM-u. Dok je radila u kompaniji, završila je svoj doktorat. Ona je proizvela program koji prevodi glas u tekst i obrnuto, te je tako otvorila mnoga vrata slepim osobama u Japanu. 

Čieko Asakava
Čieko Asakava
Foto: Youtube prinscreen/TED

Dr Asakava je razvila tehnologiju koja se zove "NavCog" i funkcioniše preko aplikacije na pametnim telefonima i pomaže slepima da se lakše snalaze na raznim lokacijama. Ova aplikacija je još uvek u početnoj fazi, te je dostupna samo u Japanu i nekim delovima Amerike, a iz IBM-a su nedavno izjavili da će aplikacija uskoro biti lansirana u celom svetu. 

ČUDOVIŠTE! Ovo je televizor širok neverovatnih 77 inča - prilepite ga na zid i uživancija! (VIDEO)

Stariji par Kristin Hansindžer i njen suprug Daglas Hansindžer su slepi i oboje koriste aplikaciju već nekoliko meseci. Oni su izjavili da im aplikacija pomaže da imaju veću kontrolu nad svojom situacijom i da sada mogu da hodaju i po nepoznatim delovima grada bez straha da će se izgubiti ili povrediti. 

Čieko Asakava
Čieko Asakava
Foto: Youtube prinscreen/TED

Zašto ste prešli na Chromium?! Pitanje koje im je došlo glave, Mozilla U NALETU

Idući projekat dr Asakave je prtljag koji će funkcionisati po principu robota, te će se sam kretati za vlasnikom i najaviti kada naiđu na stepenice jer se tada mora podići. 

- Želim da uživam kada putujem sama, zato ću se maksimalno fokusirati na ovaj prtljag, čak i ako mi to oduzme dosta vremena - rekla je ona.

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd