Skip to main content
Fabrika

Čuvena kompanija ulaže 20 milijardi dolara u razvoj veštačke inteligencije!

Foto: Profimedia
Ambiciozno!

Kineska kompanija Huawei planira da uloži između 15 i 20 milijardi dolara za razvoj veštačke inteligencije. U proteklih nekoliko godina Huawei je izrastao od gotovo nepoznatog proizvođača potrošačke elektronike u drugog proizvođača pametnih telefona na svetu i jednog od vodećih proizvođača opreme za 5G mreže. 

Međutim, Huawei je oko bacio na još jedno područje tehnologije koje će igrati veliku ulogu u budućnosti - veštačku inteligenciju. Od razvoja čipova s veštačkom inteligencijom za pametne telefone, do sofvera za mašinsko učenje i pružanje usluga u oblaku, Huawei je, barem u Aziji, postao ozbiljan konkurent Amazonu, Microsoftu i Googleu. 

Svi podaci govore da Huawei intenzivno radi na tome da postane vodeća fabrika u svetu u korišćenju veštačke inteligencije. 

U razgovoru za MIT Technology Reviews, Huaweijev glavni strateg Xu Wenwei otkrio je kako planiraju da ulože dodatna sredstva (između 15 i 20 milijardi dolara) u veštačku inteligenciju i da će da izrade celu paletu rešenja i proizvoda temeljenih na njoj.

Huawei
Foto: Profimedia

Upravo činjenica da je Huawei toliko fokusiran na razvoj novih tehnologija u različitim područjima, u kombinaciji s činjenicom da za sve što radi odgovara kineskoj vladi, neke države ga doživljavaju kao sigurnosnu pretnju. 

SAD je zabranio prodaju Huaweijevih uređaja zbog "potencijalne sigurnosne pretnje". Takođe, finansijska direktorka Meng Wanzhou uhapšena je u Kanadi i čeka odluku o mogućem izručenju SAD-u zbog optužbi za špijunažu, prevaru i krađu intelektualnog vlasništva. Huawei je odgovorio podizanjem tužbe protiv SAD-a.

SILOVANJE ŽENA, UBIJANJE DECE! Video igra koja je ŠOKIRALA SVET! Da li biste je igrali? (FOTO)

SILOVANJE ŽENA, UBIJANJE DECE! Video igra koja je ŠOKIRALA SVET! Da li biste je igrali? (FOTO)

Ipak, čini se kako zabrane prodaje proizvoda i prigovori nekih zemalja ne diraju Huawei previše. 

"Svet nam ne može okrenuti leđa jer smo najnapredniji", uveren je osnivač Huaweija Ren Zhengfei. 

Huawei kina
Foto: Profimedia

Iako ta izjava možda zvuči pretenciozno, Huaweijeva strategija razvoja veštačke inteligencije zaista im daje kompetitivnu prednost na tržištu. 

Međutim, svesni su da neće moći dalje da razvijaju veštačku inteligenciju sami, već će morati da oforme saradnju na svetskom nivou sa drugim tehnološkim gigantima poput Google-a i Microsofta.

Čak i ako američke kompanije odbiju suradnju, u Huaweiju su uvereni da mogu uspeti i bez njih. 

"Ako se svetlo ugasi na zapadu, na istoku će sjati... Amerika ne predstavlja svet. Amerika predstavlja samo deo sveta", rekao je nedavno Ren i time najbolje opisao Huaweijevu optimističnu filozofiju koja im garantuje uspeh.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd