Skip to main content
firefox

Da li je Firefox NAPOKON STIGAO Chrome? Nova funkcija za bolju bezbednost

Foto: Profimedia
Nova funkcija namenjena je poboljšanju bezbednosti, tako što izoluje sadržaj svake web lokacije u sopstvenom sandbox okruženju. Kao što objašnjava ZDNet, izolacija sajta je prvi put primenjena u Chrome-u još 2018. godine, ali je tek sada postala dostupna za testiranje u Firefox-u.

Zašto je izolacija lokacije važna? U teoriji, web lokacije ne bi trebalo da mogu da pristupaju podacima, ali se dešavaju greške i moguće je da bi zlonamerna web lokacija mogla da koristi sigurnosnu ranjivost za pristup osetljivim podacima sa druge web lokacije otvorene u isto vreme. Google je 2018. godine objavio izolaciju sajta sa Chrome 67, što se poklopilo sa otkrićem Spectre i Meltdown CPU sigurnosnih propusta, prenosi PC Press. Oni su hakerima mogli da omoguće pristup privatnim informacijama, uključujući passworde i encryption keyeve (rizik poznat kao side-channel napad).

firefox
firefox
Foto: Profimedia

Nakon otkrića Meltdown-a i Spectre, Mozilla je najavila da će krenuti Googleovim stopama sa internim projektom nazvanim Project Fission, koji će Firefoxu takođe dodati izolaciju lokacije. Projekat je bio dug proces, ali je izolacija lokacije konačno dostupna korisnicima koji koriste Firefox Nightly. Možete ga testirati koristeći sledeća uputstva (imajući na umu da je Firefox Nightly nestabilna verzija i ne bi ga trebalo koristiti kao glavni pretraživač):

  • Preuzmite i instalirajte Firefox Nightly;
  • Otvorite Firefox Nightly i kliknite na dugme menija u gornjem desnom uglu;
  • Izaberite „Options“, a zatim kliknite „Nightly Experiments“;
  • Čekirajte polje označeno sa „Fission (Site Isolation)“;
  • Restartujte browser.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd