fbpx
Skip to main content
mobilni telefon

Da li ste znali da telefon pomoću TRIKA možete da koristite i bez kartice? Evo kako!

Foto: Profimedia
U poslednje vreme, sve su brojniji novi modeli pametnih telefona koji ostaju bez mogućnosti istovremenog korišćenja dve SIM kartice...

Savremeni pametni telefoni, sa svakom novom generacijom, trude se da kupcima svojih novih modela ponude što više: bolju kameru, više memorije, kvalitetniji ekran, veću bateriju...

Budući da je ceo taj elektronski sklop ograničen veličinom kućišta u koje je "spakovan", i brojne funkcije koje je uređaj u stanju da obavlja zavise od komponenti koje su za njih "zadužene". Zato proizvođači često moraju da "ekonomišu" sa rasporedom prostorom unutar kućišta uređaja.

To u praksi znači da će npr. zbog boljeg sistema kamera sa 4 ili sa 5 foto senzora, kako bi oni mogli da se smeste u kućište, telefon korisnika morati da ostavi bez mogućnosti slušanja radija, pošto odsustvo jedne komponente prostor za ugradnju druge.

U poslednje vreme, sve su brojniji novi modeli pametnih telefona koji iz tih razloga ostaju bez istovremene mogućnosti korišćenja dve SIM kartice ili opcije proširenja kapaciteta memorije telefona memorijskim karticama (uređaji sve češće dolaze sa tzv. hibridnim slotovima, u koje je osim glavne SIM kartice moguće smestiti ili drugu SIM ili drugu SD karticu, a ne obe istovremeno).

mobilni telefon
mobilni telefon
Foto: Profimedia

Oni kojima su potrebne dve kartice, a baš žele da imaju neki uređaj koji im to ne omogućava, prinuđeni su da potraže drugačije rešenje.

Rešenje u ovom slučaju zove se - virtulna SIM kartica. Reč je o tehnlogiji zasnovanoj na principu "klauda" (cloud), koja funkcioniše tako što operater korisniku dodeljuje broj putem onlajn korisničkog naloga, a potom se koristi kao i "normalna" SIM kartica.

Virtualni broj koji mu je dodeljen, korisnik za svoj telefon "vezuje" pomoću, za to namenjene, mobilne aplikacije provajdera. Jednom kada korisnik instalira aplikaciju i izvrši autentifikaciju, virtuelni telefonski broj mu je dodeljen i spreman za korišćenje.

Cela procedura može da traje i mnogo kraće, budući da neki opreteri, nakon obavljene inicijalne registracije sa svoje strane, korisnicima na imejl pošalju QR kod, nakon čijeg skeniranja telefonu automatski biva dodeljen virtuelni broj.

Virtuelni broj telefona funkcioniše isto kao i broj dodeljen putem SIM kartice, pa se na njemu mogu registrovati nalozi na popularnim aplikacijama i društvenim mrežama. A najveća prednost ove tehnologije je to što dimenzije SIM kartice (Micro ili Nano) postaju potpuno nevažne.

Međutim, preduslov da bi virtuelna kartica mogla da funkcioniše na nekom pametnom telefonu je da sam uređaj podržava eSIM tehnologiju. A to je danas uglavnom slučaj sa većinom novijih telefona više i srednje klase.

Takođe, na jednom telefonu je moguće imati više eSIM profila, a njihovo "prebacivanje" sa jednog uređaja na drugi jednostavnije je i brže od prebacivanja SIM kartica, budući da je samo potrebno ponovo skenirati QR kod.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd