fbpx
Skip to main content
Google Engleska

DRŽAVA PROTIV GIGANATA: SAD pokreće istragu protiv vodećih tehnoloških kompanija

Foto: Profimedia/ilustracija
Nisu slučajno najbogatiji...

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je u utorak kako otvara istragu o velikim online platformama ispitujući da li nepravedno ograničavaju konkurenciju.

IGOR TOHOLJ: Trudim se da prikažemo par ekselans autorske filmove, koji imaju svoj odjek i u kinestetičkom smislu

IGOR TOHOLJ: Trudim se da prikažemo par ekselans autorske filmove, koji imaju svoj odjek i u kinestetičkom smislu

Istragom žele da utvrde kako su vodeće tehnološke kompanije na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima. Ministarstvo pravosuđa nije objavilo koje su to kompnije, ali je verovatno da se radi o kompanijama kao što su Facebook, Google, Amazon i Apple, i naglasilo kako će se u razmatranje uzeti zabrinutost o „pretraživanju, društvenim mrežama i nekim maloprodajnim uslugama na internetu“.

Facebook
Facebook
Foto: Profimedia/ilustracija

„Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu delovati na način koji ne odgovara zahtevima potrošača“, izjavio je u saopštenju pomoćnik državnog tužioca Makan Delrahim, koji je na čelu Sektora za zaštitu tržišne konkurencije. U junu je Reuters izvestio da se Ministarstvo pravosuđa sprema da istraži da li su Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet zloupotrebili svoju tržišnu moć.

Tehnološke kompanije suočavaju se s neuspehom u SAD-u i širom sveta, podstaknute zabrinutošću među zakonodavcima i udruženjima potrošača da imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima. Sve se glasnije traže stroži propisi ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom posle niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd