fbpx
Skip to main content
motor

Epl UPOZORAVA vozače motora! Vožnja je opasna po ovaj deo mobilnog uređaja!

Foto: Profimedia
Odložite kupovinu tog Ajfon držača za motor.

U novom postu za podršku Epla, tehnološki gigant je upozorio da vibracije velike amplitude, “posebno one koje stvaraju motori motocikala velike snage” koje se prenose preko upravljača, mogu oštetiti kamere njegovih telefona.

Kako se navodi u publikaciji, to oštećenje može biti trajno. Jednostavnom Gugl pretragom, pojaviće se postovi korisnika, nekoliko godina unazad, čije su kamere uništene nakon što su postavili Ajfon na svoje motore, što su uglavnom radili kako bi mogli da koriste telefon za navigaciju.

motor
motor
Foto: Profimedia

Epl objasnio kako dolazi do oštećenja telefona

Iako Epl nije saopštio zašto sada izdaje upozorenje, objasnio je razlog zbog kojeg pričvršćivanje Ajfona na motocikl može da uništi njegovu kameru.

Kompanija je rekla da se karakteristike optičke stabilizacije slike i autofokusa mogu oštetiti dugotrajnom izloženošću vibracijama velike amplitude. Optička stabilizacija fotoaparata omogućava žiroskopu uređaja da oseti kretanje. Zbog toga, žiroskop menja ugao i sočivo se prema tome pomera kako bi sprečilo zamućenje kada se slučajno pomerite tokom snimanja fotografije. U međuvremenu sa autofokusom, ugrađeni magnetni senzori telefona mere vibracije kako bi kompenzovali kretanje, tako da se objektiv može precizno da se postavi. Usled velike količine jakih vibracija, ti sistemi mogu da se pokvare i prestanu da rade. Svi modeli od Ajfona 7 dolaze sa obe funkcije.

Tako Epl kaže da se ne preporučuje priključivanje Ajfona na motocikle sa motorima velike snage ili velike zapremine. Za mopede i skutere možda je druga priča.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd