fbpx
Skip to main content
šifra na telefonu

Evo kako da kreirate najbezbedniju lozinku koju hakeri neće moći da provale

Foto: Profimedia
Složenije lozinke se mogu činiti kao bezbednije, ali one nisu toliko efikasne budući da hakeri često mogu da pogode njihovu kombinaciju slova, brojeva i ostalih znakova, zato stručnjaci predlažu drugačiji pristup...

Stručnjaci britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) predlažu novi pristup kreiranju bezbednijih lozinki za različite onlajn naloge.

Oni tvrde da su lozinke koje se sastoje od tri nasumično izabrane reči bezbdnije od kreiranja složenih kombinacija slova, brojeva i simbola. Lozinke kreirane od tri reči se lako pamte, a osim toga, stvaraju neobične kombinacije slova, što ih čini dovoljno snažnim da onlajn naloge sačuvaju od napada sajber kriminalaca.

Nasuprot tome, iako se složenije lozinke mogu činiti kao bezbednije, one nisu toliko efikasne budući da hakeri često mogu da pogode njihovu kombinaciju slova, brojeva i ostalih znakova pomoću specijalizovanih softvera, piše Guardian.

šifra na telefonu
šifra na telefonu
Foto: Profimedia

Ti softveri ciljaju na predvidive kombinacije koje se obično upotrebljavaju da bi lozinke delovale složenije. Na primer, pri smišljanju lozinki slovo "O" se često zamenjuje nulom, a broj 1 znakom uzvika i slično.

Za razliku od takvih, lozinke kreirane od tri različite reči obično su duže, pa su samim tim teže predvidive. Takođe, moguće kombinacije slova koje se pojavljuju u njima još uvek nisu prepoznate od strane hakerskih algoritama za detekciju.

Britanski stručnjaci tvrde da upotrebom šifre od tri reči korisnici postaju manje ranjivi, i dobijaju bezbednije, duže i pamtljivije lozinke.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd