fbpx
Skip to main content
facebook

STIŽU PROMENE: Fejsbuk hoće da ukine prijavljivanje LOZINKOM, evo i ZAŠTO

Foto: Profimedia
Velike promene.

Tokom svoje godišnje konferencije za razvojne programere - F8, Fejsbuk je predstavio servis koji se smatra prelaznim rešenjem koje će vremenom omogućiti potpuno uklanjanje lozinki.

Servis Delegated Account Recovery, trenutno u zatvorenoj beta fazi razvoja, osmišljen je da bi omogućio zamenu lozinke za pristup raznim servisima onlajn korisničkim imenom i lozinkom koje koristite za pristup Facebooku. Tačnije, Fejsbuk bi trebalo da zameni imejl i telefonski broj prilikom potvrđivanja identiteta dvostepenom proverom. 

Zavisnost od ovoga teža je nego od alkohola i droge - a svi to radimo!

U Fejsbuku su uvereni da je takav pristup sigurniji od resetovanja lozinke imejlom i stabilniji od korišćenja telefonskog broja, kao i da je pogodan za ljude koji tek počinju da koriste internet i imaju korisnički nalog, ali ne i imejl adresu ili broj telefona.

Fejsbuk pod lupom
Foto: Profimedia

Delegated Account Recovery bi tako mogao da zna kad ga koristite za pristup e-bankarstvu, ali ne bi preuzimao podatke vezane uz vaš bankovni račun. Da bi se smanjila mogućnost zloupotrebe, biće postavljene mere zaštite poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti.

ODLIČNO SU SE DOSETILI: Kriminalnci imaju SAVRŠEN način komunikacije na internetu, policija NEMOĆNA

Razvojni programeri trenutno moraju da se prijave kako bi mogli da koriste novi alat, ali u Fejsbuku planiraju da to bude softver otvorenog koda. Ovo rešenje je tek jedno u nizu nastojanja da se uklone lozinke u radu sa kompjuterima i pametnim telefonima, kojima trenutno dominiraju biometrijska rešenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd