fbpx
Skip to main content
Fejsbuk

Fejsbuk želi da nauči korisnike kako da prepoznaju LAŽNE VESTI!

Foto: Profimedia
Preduzimaju posebne mere.

Mediji i IT industrija u poslednje vreme ističu da postoji veliki problem širenja dezinformacija i lažnih vesti preko interneta, a i ljudi iz najpopularnije društvene mreže Fejsbuk priznali su da bi nekim njegovim korisnicima trebalo pomoći u identifikaciji istih.

Zato je ova društvena mreža najavila da će dodati kvadratić na vrh "newsfeed"-a za korisnike u 14 država koji će nuditi savete o lažnim vestima, prenosi Business Insider. Nije reč se o stalnom dodatku Fejsbuku, jer će se nalaziti tamo samo nekoliko dana, napisala je ova kompanija na svome blogu.

Ako želite da pronađete LJUBAV NA NETU - profilna slika NE SME da vam bude ovakva! (VIDEO)

Ako korisnik odluči da klikne na kvadratić, biće prebačen u Fejsbukov "Centar za pomoć" gde će dobiti 10 saveta kako može najlakše da primeti lažne vesti.

Prvo morate da istražite izvor – da li je veb stranica "nepoznata"? "Potražite druge izveštaje", još je jedna sugestija. Da li pouzdani izvori vesti potvrđuju konkretnu vest?

Fejsbuk
Foto: Profimedia

Fejsbuku je očigledno stalo da se vidi kako deluje proaktivno u borbi protiv onlajn dezinformisanja. Ova društvena mreža našla se pod teškim kritikama zbog svoje središnje uloge u širenju lažnih vesti, a neki čak i tvrde da su na taj način čak i pomogli izboru Donalda Trampa za predsednika S.A.D.

SVI GA IMAJU: A da li je Instagram opasan za tinejdžere? Ovo je odgovor

Od prošlogodišnjih predsedničkih izbora u S.A.D., Fejsbuk i druge IT kompanije preduzele su određene korake da bi odgovorile na problem. Fejsbuk je integrisao organizacije koje proveravaju činjenice u svoju platformu kako bi označavale sumnjive priče, dok je Gugl izbacio stranice koje šire lažne vesti iz svoje oglasne mreže, tako da ne mogu da stvaraju prihode. Fejsbuk je pod posebnim pritiskom da napravi nešto u vezi sa lažnim vestima u Evropi. Tako je ove nedelje Nemačka odobrila zakon koji omogućava kažnjavanje društvenih mreža sa do 50 miliona evra ako dovoljno brzo ne uklone takve "vesti".

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd