fbpx
Skip to main content
Fejs

Fejsbuk zna čak i KADA VODITE LJUBAV - i to pomoću OVIH aplikacija!

Foto: Profimedia
Zadiranje u privatnost!

Privacy Internacional nedavno je sproveo istraživanje koje je obuhvatalo aplikacije za praćenje menstruacije, a ono što su otkrili mnogima se vrlo verovatno neće svideti. Otkriveno je da aplikacije s Fejsbukom dele i niz intimnih podataka, uključujući i njihove seksualne navike. Između ostalog, Fejsbuk raspolaže informacijama o vrsti kontracepcije, vremenu menstuacije i simptomima koje ste iskusili. 

Otkad je istraživanje sprovedeno, samo je jedna aplikacija promenila svoju politiku što se privatnosti tiče. 

Ove aplikacije inače prikupljaju prilično intimne podatke o korisnicama, a to uključuje sve od zdravstvenog stanja, učestalosti seksualnih odnosa, raspoloženja, prehrambenih navika pa čak i određenih proizvoda koje koriste. U zamenu za te informacije, aplikacije najčešće nude tek datum kada su korisnice najplodnije i vreme kada stiže menstruacija.

Fejsbuk
Fejsbuk
Foto: Profimedia/ilustracija
 

Fejsbuk u priču ulazi zbog korištenja njihovog alata koji se naziva SDK (Social Development Kit), a reč je o alatu koji aplikacijama pomaže da zarađuju od oglasa koji se, zavisno od interesa korisnika, pojavljuju na njihovom ekranu. Period Tracker, Period Track Flo i Clue Period Tracker su najsigurnije aplikacije jer podatke korisnika ne dele sa Fejsbukom. Međutim, Maya, MIA i My Period Tracker, mahom popularne aplikacije za praćenje menstruaije, čine upravo to. 

- Raširenost ovih aplikacija koje smo pratili znači da se mnogi intimni detalji o životima miliona korisnika dele sa Fejsbukom i oglašivačima bez direktnog i izričitog pristanka korisnika vezanog upravo za deljenje informacija o njihovom zdravstvenom stanju i seksualnim navikama - poručuje PI. 

Maya je reagovala na ovo istraživanje rekavši kako su uklonili i Fejbukov i Analyticsov SDK iz svoje aplikacije, a promene će biti automatski aktivne. Ipak, nastaviće da ih koriste samo u slučaju korisnika koji su pristali na deljenje podataka s tim da se lični i medicinski podaci neće deliti. 

PALA ODLUKA: Nedović otkrio da li će ponovo igrati za Srbiju

PALA ODLUKA: Nedović otkrio da li će ponovo igrati za Srbiju

NE BIH IM BIO U KOŽI: Miličić BEZ dlake na jeziku o DEBAKLU Orlova u Kini

NE BIH IM BIO U KOŽI: Miličić BEZ dlake na jeziku o DEBAKLU Orlova u Kini

VRHUNSKI BEZOBRAZLUK! Mičelov komentar o Raduljici biće OGROMAN motiv Orlovima protiv Amera (VIDEO)

VRHUNSKI BEZOBRAZLUK! Mičelov komentar o Raduljici biće OGROMAN motiv Orlovima protiv Amera (VIDEO)

- Svi podaci kojima Maya ima pristup su ključni za pravilno funkcioniranje proizvoda. Predviđanje podataka vezanih za menstrualni ciklus je kompleksan proces koji zavisi od hiljada varijabli. Naši korisnici informisani su o svemu što delimo kroz uslove korišćenja. Nakon prijave, svi korisnici mogu da eksportuju svoje podatke i obrišu račune kada god to požele - stoji izjavi za BBC. 

Fejsbuk se takođe osvrnuo na ove optužbe: - Naši uslovi korišćenja zabranjuju razvojnim timovima da nam šalju osetljive podatke vezane za zdravstveno stanje korisnika i borimo se protiv toga kada doznamo za postojanje takvih slučajeva. Dodatno, ciljano oglašavanje temeljeno na interesima ljudima ne koristi podatke prikupljene tokom aktivnosti korisnika na drugim aplikacijama ili stranicama.

Osim što je više nego očito da je ovaj pristup pogrešan i da bi ga trebalo sankcionisati, a činjenica je da se tvorci aplikacija očito ne drže pravila koja je EU propisao GDPR-om. 

- Odgovornost pada na kompanije da se drže zakonskih obaveza i budu na nivou poverenja koje su im korisnici dali odlučivši da koriste njihove usluge - zaključuje PI.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd