fbpx
Skip to main content
Google Maps

Gugl mape UVODE JOŠ JEDNU FUNKCIJU! Usmeravaće vozače ka rutama koje...

Foto: Profimedia
U okviru borbe protiv klimatskih promena, Google-ova aplikacija Maps počeće da usmerava vozače duž ruta za koje se procenjuje da stvaraju najniže emisije ugenika na osnovu saobraćaja, kosina i drugih faktora, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će ta funkcija biti pokrenuta tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u drugim zemljama.

"Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti da pronađemo ekološki prihvatljiviju opciju sa minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima", rekao je direktor proizvodnje Rasel Diker.

Google Maps
google maps
Foto: Profimedia

Google navodi da relativne procene emisija donosi ispitivanjem različitih tipova vozila i puteva, oslanjajući se na podatke američke Nacionalne laboratorija za obnovljivu energiju. Podaci o putu dolaze iz automobila sa Street View-om, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.

Google Maps će od juna početi da upućuje vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama gasova koji loše utiču na zdravlje ljudi, međutim u tim zonama u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji i dalje se koriste neka vozila koja su za te zone zabranjena.

U narednim mesecima korisnici aplikacije Maps moći će i da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i drugim vidovima prevoza na jednom mestu, umesto da samo biraju između različitih puteva.

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd