fbpx
Skip to main content
Huawei

JOŠ TRI MESECA: Huavei slobodan samo privremeno

Foto: Profimedia
Donald Tramp odlučuje...

Nakon nekoliko dosadašnjih odlaganja, Huavei je za još tri meseca izbegao zvaničnu sankciju administracije američkog lidera Donalda Trampa, a koja se odnosi na zabranu poslovanja sa američkim kompanijama.
Ranije ove godine, pozivajući se na zabrinutost zbog navodne špijunaže kineske vlade, Sjedinjene Američke Države stavile su Huavei na crnu listu. Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi kineska vlada mogla iskoristi tehnološku kompaniju za špijuniranje Amerikanaca, i pored toga što je Huavei negirao bilo kakvo loše postupanje.

Huawei
Foto: Profimedia

Međutim, nakon prvobitne zabrane, Huavei i njegove podružnice brzo su dobile dozvole za nastavak rada u SAD-u. I nakon što je kompanija u augustu prevršila 90-dnevnu dozvolu za poslovanje, američki ministar trgovine Vilbur Ros odobrio je novo produženje rada, a kako bi onima koji se oslanjaju na Huavei poizvode dao još vremena da promene opremu.

NEĆETE VEROVATI: Da li stanodavci mogu da budu INFLUENSERI?

NEĆETE VEROVATI: Da li stanodavci mogu da budu INFLUENSERI?

ZARAĐUJU VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Koliko se plaćaju INFLUENSERI?

ZARAĐUJU VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Koliko se plaćaju INFLUENSERI?

NEĆETE VEROVATI: Nekada su Lajka i Gagarin išli u svemir, a danas OVO

NEĆETE VEROVATI: Nekada su Lajka i Gagarin išli u svemir, a danas OVO

Međutim, SAD će sada odobriti još jedno produženje te bi zvanična zabrana trebala stupiti na snagu nakon 16. februara 2020. godine.

Najnovije odgađanje zabrane poslovanja Huaveija sa američkim kompanijama dolazi usled kontinuiranih trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Uprkos zakonodavcima koji su izrazili zabrinutost za američku nacionalnu sigurnost, predsednik Trump sugerisao je da bi Huaveijeva sudbina mogla biti dio trgovinskog sporazuma s Kinom.

Podsećamo, usled brojnih borbi koje su bile rezultat američkih sankcija, Huavei je opstao na nogama. Kineski tehno gigant sada njavljuje kako planira potrošiti desetine milijardi dolara na tehnološke zalihe u Evropi u narednih pet godina.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd