Skip to main content
YouTube

Kako se upada u "crnu rupu" Jutjuba?

Foto: Profimedia
Treba znati kako razmišljaju drugi...

Društvene su mreže danas mesta gde najčešće tražimo vesti, a informacije na koje tamo nailazimo su raznorazne. Bilo da su tačne ili ne, lako ih je nekritički prihvatiti, naročito ukoliko su u skladu sa našim stavovima.

To znaju i tvorci algoritama koji preporučuju razne sadržaje (video isečke, vesti i objave) na društvenim mrežama, pa svojim posetiocima serviraju upravo ono što oni vole da gledaju, prenosi portal Bug.hr.

Tako se ljudi zatvaraju u "eho komore", pojačavaju im se već utvrđena mišljenja i dodatno se podsiče polarizovanje društva. Međutim, da li ste se nekada zapitali šta to misle "oni drugi", i zašto ne misle kao mi?

SULUDO: Zatvor za influenserke zbog neprimerenog sadržaja na TikToku

SULUDO: Zatvor za influenserke zbog neprimerenog sadržaja na TikToku

Evo kako da pravilno očistite tastaturu - a da je ne upropastite! (FOTO/VIDEO)

Evo kako da pravilno očistite tastaturu - a da je ne upropastite! (FOTO/VIDEO)

Glavni čovek napušta TikTok

Glavni čovek napušta TikTok

Zavirite na drugu stranu

Upravo tome služi nova internet stranica po imenu TheirTube. Ovaj prerađeni "njihov YouTube" daće vam na početku odabir opcije koju želite da istražite. Možete da odlučite da vidite kako je to biti frutarijanac, "prepper", liberal, konzervativac, teoretičar zavera, ili osoba koja negira klimatske promene.

Nakon toga prikazaće vam se YouTube simulator, a u njemu će biti izbor nekoliko video-snimaka koje bi vam YouTube inače preporučio da pripadate "ekipi" koju ste odabrali.

Svačija početna YouTube stranica je drugačija, a ovaj servis ima nameru da vam prikaže kako svet izgleda sa tuđeg gledišta.

Projekt je finansirala fondacija Mozilla, koja je htela da skrene pažnju na moć YouTube algoritma.

Taj algoritam je, naime, zaslužan za 70% svih video-snimaka pregledanih na ovoj platformi. Ako uzmemo u obzir da se tamo svakog dana pregleda milijarda sati video-snimaka, jasno je da sistem preporuka ima vrlo veliku snagu u formiranju mišljenja, stavova i stvaranju eho komora koje uvek ponavljaju jedno te isto.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd