fbpx
Skip to main content
Robot

Kinezi morali da "ubiju" veštačku inteligenciju - zato što ne voli KOMUNISTIČKU PARTIJU

Foto: Profimedia
Robot je bio odveć drzak.

Kina je isključila dva onlajn robota koji su se, po svemu sudeći, oteli kontroli.

Četbotovi BabyQ i XiaoBing programirani su da koriste veštačku inteligenciju mašinskog učenja kako bi preko interneta mogli da komunciraju sa ljudima, prenosi Yahoo.

UNIŠTAVA SVOJ INVENTAR: Isplivao neverovatan podatak o Samsungu

Oboje su instalirani na popularni servis za slanje poruka. Reakcije korisnika bile su slične onima na Fejsbuku ili Tviteru, ali pokazuju i dodatne probleme sa kojima se suočavaju veštačke inteligencije u Kini, gde cenzori strogo kontrolišu onlajn sadržaj.

Sve je počelo kada je BabyQ, jedan od četbotova koje je razvila kineska kompanija "Turing Robot" odgovorio negativno na pitanje da li voli Kinesku komunističku partiju. Nešto kasnije, jedan korisnik je izjavio “Dugo živela Komunistička partija!”, na šta mu je robot oštrog jezika odgovorio “Da li ti misliš da ovako korumpiran i beskoristan politički (sistem) može dugo da živi?”

Robot
Foto: Profimedia

Kada je Rojters testirao robota u petak preko developerove vlastite veb stranice, četbot je delovao kao da je prošao kroz program reedukacije. “Kako bi bilo da promenimo temu?”, odgovorio je na pitanje kako mu se sviđa partija. Isto je tako odbio i druga pitanja sa političkim predznakom.

Drugi četbot, Majkrosoftov XiaoBing, rekao je korisnicima kako je njegov “kineski san da ode u Ameriku”.

Vlasnik QQ-a "Tencent Holdings" potvrdio je da je sklonio te robote sa interneta, ali nije komentarisao njihove razgovore.

Prošle godine, Majkrosoftov robot "Tay", koji je komunicirao sa ljudima preko Tvitera, trajao je kraće od jednog dana pre nego što je bio izložen rasističkim i seksističkim komentarima koje je i sam počeo da ponavlja.

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd