Skip to main content
 • Read more RTS Info

  "Ubili su njih 16, ali ne i ISTINU O ZLOČINU": Nakon DVADESET GODINA OD BOMBARDOVANJA RTS-a progovorio HEROJ!

 • Read more Košarkaški Večiti derbi Košarka

  OVO ĆE ZANIMATI VEČITE: Poznati UČESNICI Evrolige, ali to nije sve... (FOTO)

 • Read more Miki Đuričić pobesneo Zadruga

  POMINJE SE DISKVALIFIKACIJA: Evo ŠTA se desilo sa Mikijem nakon udaranja Aleksandre U GLAVU! (VIDEO)

 • Read more Dodik i papa Franja Region

  "Papa mora da zna da je Stepinac bio ZLOGLASNIK USTAŠKOG REŽIMA": Dodik ZAUZEO JASAN STAV uoči posete Vatikanu

 • Read more Jevgenij Baranov Info

  RUSKI BRAT koji nas NIJE NAPUSTIO: Otkrio NAJPOTRESNIJU SCENU agresije, pa uputio PORUKU NATO paktu (VIDEO)

 • Read more Ljuta žena Astro

  NE ZAPOČINJITE SVAĐU S OVIM HOROSKOPSKIM ZNAKOM: Gorko ćete se kajati!

 • Read more Filip Čović Košarka

  BEZ CENZURE: Čović se RAZGAĆIO, pa ZAPLIVAO u svlačionici! LUDNICA (VIDEO)

Video igre

KLINCI ĆE ODLEPITI OD SREĆE Profesori traže da se video-igre uvedu na fakultete i u škole

Foto: Profimedia
Međutim, jedan američki profesor smatra da bi video-igre trebalo uvesti na fakultetima što pre. Henri C. Foli je predsednik njujorškog Instituta za tehnologiju i uveren je da video-igre mogu biti presudne za stvaranje veština koje su potrebne mladim ljudima u budućnosti.

Da li su video-igre dobre ili loše za psihološko i fizičko zdravlje dece? Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje godinama. Dok neka istraživanja ističu da video-igre izazivaju zavisnost, one mogu izazvati nasilje i prouzrokovati čitav niz emocionalnih problema kod dece, drugi ukazuju na njihovu pozitivnu stranu u rešavanju problema učenja, razvoju kognitivnih veština i koordinaciji očiju.

VOCAP UVEO NOVA PRAVILA: Od sada, postoji ograničenje u slanju poruka!

Istina je verovatno negde u sredini. Da, umereno igranje video-igara može poboljšati kognitivne i socijalne veštine kod dece i mladih, ali naglasak je na umerenim igrama i dobrom odabiru video-igara. 

Potencijalni rizici preteranog igranja video-igara prepoznali su i izvozni timovi koji zapošljavaju svoje profesionalne igrače kao fizičare i trenere, kao i psiholozi koji se brinu da igrači ne smetaju previše u virtuelnom svetu. 

Međutim, jedan američki profesor smatra da bi video-igre trebalo uvesti na fakultetima što pre.
Henri C. Foli je predsednik njujorškog Instituta za tehnologiju i uveren je da video-igre mogu biti presudne za stvaranje veština koje su potrebne mladim ljudima u budućnosti. 

NAJŠTETNIJA PREVARA NA FEJSBUKU DO SADA! U slučaju da vam se pojavi OVO nemojte NIPOŠTO DA SE LOGUJETE

U kolumni za Venture Beat, Foli ističe kako igranje video-igara priprema mlade za funkcionisanje u stvarnom svetu, prenosi zimo.dnevnik.
Mnoge igre zapravo poboljšavaju koncentraciju, pamćenje i donošenje odluka, prema detaljnoj analizi objavljenoj u časopisu American Journal of Play. Istraživanje iz 2013. pokazalo je da igranje akcionih video-igara poboljšava rezultate kod dece sa disleksijom na testovima čitanja - u nekim slučajevima više od tradicionalnih metoda, kaže Foli.

Takođe naglašava kako video-igre mogu da poboljšaju napredno rešavanje problema - zahtevnije veštine poslovnog sveta, koje uključuju razumevanje problema, identifikaciju uzoraka i razvoj rešenja. 

U studiji iz 2016. godine istraživači sa Univerziteta Nortvestern i Kolumbija otkrili su da su video-igre u kojima igrači istražuju, grade nove svetove i sami postavljaju ciljeve, zapravo veoma dobre u razvoju ovakvog razmišljanja, ističe Foli.
On takođe napominje da industrija video-igara nudi čitav niz potencijalnih karijera - kako u izradi i igranju video-igara. Zato Foli veruje da bi fakulteti trebalo da ulažu u e-sport timove. 

Kao primer, Robert Moris Univerzitet Illinois je osnovao svoj izvozni tim 2014. godine i više od 100 škola u Sjedinjenim Državama trenutno sarađuje u radu Nacionalne asocijacije fakultetskih esportova. 

Za razliku od tradicionalnih sportskih programa koji zahtevaju izuzetne sportske veštine, gotovo svi učenici mogu učestvovati u esportu. A kako vam nije potrebna specijalna oprema za e-sport, to je jeftinije za studente, napominje Foli. 

Dodaje da je svestan da će samo mali broj studenata postati profesionalni igrači video-igara, ali to bi značilo da bi mnogi mogli da rade u samoj izvoznoj industriji.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd